William Poromaa och Edvin Angers tuffa beslut som väcker känslor – svenska skidstjärnornas tydliga nobb: ”Det är en risk”

Svenska skidstjärnorna laddar för kommande säsong.
Men nu kommer beslut som väcker känslor i Sverige.
När SM-tävlingarna i Västerås nobbas helt och hållet.

Just nu håller våra svenska landslagsåkare i längdskidor på att förbereda sig för den kommande vintern och en ny säsong i skidspåren. På flera håll runt om i landet tävlar skidåkarna på rullskidor för att hålla igång under sommaren.

Poromaa vägrar

På onsdag är det dags för rullskid-SM att avgöras i Västerås. Men tråkigt nog kommer inte den svenska skideliten att närvara på grund av flera anledningar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, skidor
240322 William Poromaa, Åsarna IK efter herrarnas 10 km klassisk stil under dag 3 av SM-veckan den 22 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0515

Det handlar om alldeles för dåliga förutsättningar när det kommer till konkurrensen, hur tävlingsbanorna ser ut och bristen på prispengar som gör att svenska skidlandslagets största namn nobbar tävlingarna. William Poromaa är en av dem som vägrar ställa upp på SM.
– Jag har inte tid att resa och det går oftast på platta banor, det blir inte jättebra träningspass och det är alltid en risk att åka rullskidor, säger ”Wille” till SVT.
– Skulle det vara så att man lockar med bra förutsättningar i form av banor och även prispengar så lockar man till sig åkare. Man måste visa för åkarna att det här har vi alla att vinna på om ni ställer upp.

Anger nobbar

Svenska skidförbundet ser gärna att landslagsåkarna tävlar på SM, men kommer inte att tvinga längdåkarna eller ha det som ett krav. Både Poromaa och även Edvin Anger hade kunnat tänka sig att ställa upp om förutsättningarna förändrades.
– Jag har inget mål att vinna SM-guld i rullskidor, klart det hade varit kul men det är inte det jag strävar efter. Det är på vintern jag ska åka fort och ta pallplatser och då gör jag allting för det, säger Anger till tv-kanalen.
– Det går ju att göra den mer populär. Skulle fler komma dit, skulle det bli en mer hajp kring det. Ska jag vara med nu får jag inte ut så mycket av det, jag får inte mäta mig mot dem jag ska tävla mot i vinter, säger Anger.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Edvin Anger, skidor
240322 Edvin Anger, Åsarna IK efter herrarnas 10 km klassisk stil under dag 3 av SM-veckan den 22 mars 2024 i Boden. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0515

Skidåkarnas tuffa beslut lär nog väcka känslor runt om i landet. Men arrangören Västerås skidklubb vill inte rikta kritik mot landslagsåkarna som håller sig borta från SM-loppen.
– Vi är inte så vana vid att arrangera sånt här, vi har inga referenser. Vi gör det mest som en kul grej, säger Tomas Hidman, ordförande i Västerås skidklubb, i ett uttalande.

Vad tycker du om svenska skidåkarnas nobb? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Kristine Stavås Skistads oväntade jättehån mot Sverige – nya videon som hela norska folket älskar: ”Jag hoppas att…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev