VM-SILVER! Hanna Öbergs enorma revansch i superdramat – tar medalj efter tunga VM-starten

En tung start på VM.
I distansloppet kom revanschen för Hanna Öberg.
Svenskan träffade 19 av skott och vann VM-silver.

Hanna Öberg är en av våra allra största vinterstjärnor och under den här säsongen har hon verkligen cementerat sin plats i den absoluta världseliten då hon gjort riktigt bra ifrån sig och haft flera pallplatser. Hon gick således in till VM med enorma förväntningar på sig – men starten har varit långt ifrån vad hon önskat.

Svag inledning

Öberg inledde visserligen med att säkra ett brons för Sverige i mixedstafetten, men därefter, i helgens två individuella tävlingar i form av sprint och jaktstart, så gick det betydligt sämre. Öberg var långt efter i båda tävlingarna, och pratade efter söndagens tävling oroat om hur hon för tillfället inte kände igen sin kropp.

210210 Hanna Öberg of Sweden celebrate with Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma and Linn Persson after competing in the 4×7,5 km Mixed Relay during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0068

Framför allt så har det varit åktiden som har spökat för Hanna Öberg, men distanstävlingen på tisdagen blev ett enormt steg framåt för Öberg. Inte nog med att svenskan åkte bland de snabbaste i fältet – hon inledde med att skjuta fullt i de två första skyttena.

Stora revanschen

Öberg var i ledning när hon klev in till det tredje skyttet – men bommade då ett skott, och hon tappade då en minut i straff. Öberg fortsatte dock att ösa på rejält åkmässigt – och när hon klev in och sköt fullt, och snabbt, i det fjärde och sista skyttet så stod det klart att det skulle räcka långt. Men även att det skulle bli en rysare med tanke på bommen.

200223 Hanna Öberg of Sweden celebrates her third place after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Flera av Öbergs toppkonkurrenter sköt bort sig, samtidigt som Öberg fortsatt åkte riktigt snabbt även efter det sista skyttet. I mål var svenskan i överlägsen ledning, men ungefär samtidigt som hon gled över mållinjen så stod det klart att tjeckiskan Marketa Dadidova sköt fullt i samtliga fyra skytten – och hon övertog därmed Öbergs ledning.

I mål var Dadidova närmare 28 sekunder före Öberg, men någon mer kunde inte bräcka Öberg, som därmed tar sin andra medalj i mästerskapet, efter bronset i mixedstafetten. Medaljen är hennes tredje individuella i VM-historien.

LÄS MER: Norska skidskytte-stjärnornas stora ilska – rasar nu mot hela VM(!): ”Det är så konstigt”

Få våra nyhetsbrev!