VM-hjälten Johan Olsson avslöjar sitt allra mäktigaste ögonblick i karriären: ”Det får jag aldrig uppleva igen”

Vi alla minns väl Johan Olssons klassiska femmil 2013?
Svensken tog då hem en bragdartad guldmedalj i Val di Fiemme.
Men trots den otroliga insatsen som han då stod för är det ett annat lopp i karriären som slår högre.

Johan Olsson, 42, har bland annat två SM-guld, två VM-guld samt två stycken OS-guld på sin meritlista. Ett av VM-gulden bärgade han 2013 i ett lopp som alltid kommer att finnas kvar i den svenska idrottshistorien när han genomförde ett superlopp över fem mil i italienska Val di Fiemme.

Mästare på ”fel distans”

Men trots det där klassiska loppet 2013 så finns det ett annat lopp som Johan Olsson själv faktiskt håller aningen högre, även fast det kan vara svårt att tänka sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johan Olsson, skidor
190219 Coach Johan Olsson poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic World Ski Championships on February 19, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87876

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar okända missnöjet under OS – därför vantrivdes stjärnan: ”Det blev bara för mycket”

Två år efter det där guldet 2013 så var det återigen dags för VM, denna gång på hemmaplan i Falun. Men där skulle titeln som världsmästare dock försvaras på en annan distans, nämligen 15 kilometer istället för 50.
– Jag byggde mycket av mina drömmar kring att försöka försvara mitt femmilsguld. Det hade varit en enorm milstolpe att lyckas vara världsmästare så länge. Och det var ju så även om jag blev mästare på ”fel distans” i Falun, har Olsson tidigare sagt i en intervju med Längd.se.

”Det största i karriären”

För visst skulle han bli världsmästare igen, om än på en annan distans efter att han ”bara” slutat trea på femmilen.
– Femmilen var ju det jag hade siktat mot och att jag inte lyckades försvara guldet trots att jag var i en glimrande form skapade en bottenlös besvikelse. Förutsättningarna var emot mig den dagen där det var enormt blött och maximalt tungfört. Det var omöjligt att ligga först, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johan Olsson, skidor
150301 Johan Olsson, Sverige, med sina medaljer guld, silver och brons under skid-VM den 1 mars 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74082

Men på 15 kilometer fristil blev det succé. Johan Olsson stod för ett lysande lopp och vann 18 sekunder före fransmannen Maurice Manificat, och tog därmed hem karriärens andra VM-guld.
– Jag gjorde ett strålande lopp. De tre sista kilometrarna var extremt bra. De är svåråkta, där det är kurvigt och lätt åkning där du måste åka väldigt fort. Jag kände när jag satt i den där ledarstolen att de måste åka riktigt fort för att de ska slå mig, säger han.

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar rivalernas oväntade ord till henne – som verkligen värmer: ”Det får jag mest respekt för”

Loppet är också det lopp som känns allra mest för Olsson när han blickar tillbaka på sina framgångar.
– Att få vinna det där guldet i Falun är det känslomässigt största i karriären. Att vinna på hemmaplan är något som man drömmer om som liten grabb, oavsett vilken sport du håller på med. Det är ju det som sker när du härmar publikjubel och sparkar fotboll mot någon vägg. Att sen få stå där framför 50 000 åskådare med armarna i skyn och det bara dånar av publikjubel, då fattar man efteråt att detta får jag aldrig uppleva igen. Det var verkligen en dröm som slog in, avslutar Olsson.