Stina Nilsson avslöjar rivalernas oväntade ord till henne – som verkligen värmer: ”Det får jag mest respekt för”

Stina Nilsson har tagit stora steg som skidskytt.
Nu avslöjar hon rivalernas stora respekt för henne.
– Det jag får nästan mest respekt för är att jag tog beslutet, säger hon i en intervju med DN.

Det är två och ett halvt år sedan Stina Nilsson tog det avgörande beskedet att lämna längdskidåkningen som en hyllad världsåkare och istället bli debutant i skidskytte. I dag förbereder hon sig för sin tredje säsong i nya sporten och hon har kommit långt hittills.

Stinas första tid

Första säsongen blev väldigt mycket se och lära och 29-åringen fick fokusera på att lära sig allt det nya i IBU-cupen först, steget under världscupen. Men säsong två fick hon en hel del chanser på högsta nivån och i våras tog Nilsson även sin allra första individuella pallplats i skidskytte.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Stina Nilsson posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Hon avslutade även förra säsongen med att vinna SM-guld och går in i tredje säsongen med stora förhoppningar om att närma sig världstoppen ännu mer. Svenskan avslöjar också att hon har fått mycket respekt från sina konkurrenter hittills under skidskyttekarriären.
– Faktiskt tycker jag att jag har blivit bemött med respekt från dag ett. Det jag får nästan mest respekt för är att jag tog beslutet att göra bytet och att jag har gjort det med väldigt mycket ödmjukhet. Jag har aldrig någonsin kommit och sagt att jag kommer dominera allt, utan jag har visat att jag är ödmjuk inför uppgiften och att mitt val var glädjestyrt, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS MER: Lagkamraternas oväntade passning till Stina Nilsson – efter den känsliga frågan: ”Hon är alldeles för…”

”Är jättehäftigt”

Stina tycker också själv att utvecklingen har gått väldigt fort i nya sporten och att hon kommit långt sedan debuten för två år sedan i IBU-cupen.
– Det har gått väldigt fort från min första IBU-cup, där det var väldigt stappliga ben jag tävlade på. Det är jättehäftigt. Det är väldigt kul för mig själv att känna att när allt stämmer så räcker det långt, säger hon till dagstidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
220328 Stina Nilsson, Lima Skyttegille, jublar efter tävlan i damernas sprint under dag 5 av SM-veckan den 28 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0364

Framförallt är det starkt av Stina Nilsson att slå sig in i skidskyttelandslaget när konkurrensen på damsidan är stenhård.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt att vi har den konkurrensen som vi har. Det är en miljö som tvingar fram utveckling, om man hanterar den rätt. Sen tycker jag att det är bra att vi har en sådan öppenhet också. Vi är åtta tjejer i landslaget men det är bara sex tjejer som får starta i världscupen. Jag tycker ändå att ledarstaben har gjort det bra med dialogen innan uttagningar. Det är väldigt viktigt för att det inte ska bli dålig stämning i gruppen, säger 29-åringen i intervjun.

Hur tror du det går för Stina Nilsson i år? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Stina Nilssons stora förvåning efter helmärkliga kärleksryktet – svenskan avslöjar nu sanningen