Frida Karlsson avslöjar okända missnöjet under OS – därför vantrivdes stjärnan: ”Det blev bara för mycket”

Frida Karlssons första OS blev ett misslyckat sådant.
Nu avslöjar hon sitt okända missnöje under mästerskapet.
– Det blev bara för mycket kravfokus, säger hon till SVT.

Frida Karlsson är vår största längdstjärna just nu, och med tanke på hennes otroliga framgångar, trots sin unga ålder, så var det inte konstigt att förhoppningarna var stora på henne inför stjärnans allra första OS. Men OS i Kina var speciellt, och det blev inte lyckat för Karlsson.

Avslöjar missnöjet

Therese Johaug blev den stora dominanten, och bortsett från en medalj i stafetten så blev det ett misslyckat mästerskap för Karlsson. Hon hade svårt att komma upp i nivå, var aldrig nära att hota om en individuell medalj, och efter målgång kollapsade hon och stod i tårar. Karlsson har i efterhand menat att hon formtoppade för tidigt, och åkte på en klassiska höghöjdssmäll.

220212 Frida Karlsson of Sweden at the flower ceremony after women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Men nu avslöjar hon även att hon var missnöjd med förhållandena utanför banan. Till SVT säger Karlsson att hon inte trivdes alls i OS-byn och hur strikt det var vid sidan av loppet, med anledning av covid-oron i Kina.

– Det har blivit en insikt. Det blev ganska stort, det blev isolerat, och det var oroligt. Om man tänker rent humörmässigt, och vibbar från kroppen, så var det en sån stor skillnad mot andra mästerskap jag varit på. När jag har gjort allt möjligt, och jag har känt mig levande, säger Karlsson.

LÄS MER: Mysteriet: Därför är våra skidhjältar Wassberg och Stenmark förevigade – i de mest oväntade länderna

”En sån skillnad”

Frida Karlsson är en färgstark person, som lägger stor vikt vid att umgås med sina lagkamrater. Det fick hon inte göra nu.

– Jag har kunnat vara frisör åt alla i laget ena dagen, sen har jag kunnat baka bröd med kocken. Jag vill bara känna: ”Woho! Vilken bonus”‚ hela den biten. Det var sån stor skillnad mot OS, när det var som att jag gick från sängen till mitt matbås, det blev bara för mycket krav- och prestationsfokus, mot att jag fick känna ”wow, vilken upplevelse”‚ som jag gjort tidigare, säger hon.

220209 Frida Karlsson of Sweden poses for a portrait at press event in Zhangjiakou Olympic Village during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Frida Karlsson går i helgen in i en ny säsong, då det är världscuppremiär i Ruka. Säsongens stora höjdpunkt är VM, och Karlsson är revanschlysten.

– Mycket, såklart. Jag har kollat på vad som ändå gick fel, så jag inte går i den gropen igen, säger hon.

LÄS MER: Jättedramat i skidpremiären – svenska stjärnorna gick alla omkull: ”Inte det här man önskar sig”