Sverige går väldigt starkt i längdskidor på damsidan just nu.
Vissa åkare sticker ut lite extra.
– Hon är bäst just nu, säger skidikonen ”Billan” Östlund till Sportbibeln.
Marie-Helene Östlund var längdskidåkaren som blev ”Billan” med hela svenska folket över en natt. Efter sitt bragdartade VM-guld i Oberstdorf 1987 slog hon igenom ordentligt som 20-åring.
Skidor idag
För sin prestation i VM fick Östlund både Jerringpriset och Bragdguldet (delat med svenska ishockeylandslaget). Det blev ytterligare tre VM-medaljer under karriären, och även två vinster i världscupen. Efter problem med hjärtklappning, trots flertalet operationer, tvingades Billan lägga ner sin elitsatsning endast 29 år gammal.
Artikeln fortsätter efter bilden.
I dag har 57-åringen lämnat skidkarriären bakom sig, och driver en konferensanläggning med sin man Erik Östlund. Men en del åkning för motion och för skojs skull försöker Marie-Helene fortfarande få till, och hon lär ibland ut längdåkning för barn på sin anläggning. Dessutom följer hon fortfarande skidåkning på distans.
Billans bästa
Men det gör väl de flesta nuförtiden, när det går så bra för våra svenska damer. Ebba Andersson, Emma Ribom, Linn Svahn och Moa Ilar har alla inlett säsongen på ett mycket bra sätt. Jonna Sundling, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har haft det lite tuffare men har ändå lyckats leverera några bra resultat.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Att då peka ut vem som är den bästa damåkaren just nu är inte helt enkelt, inte ens för någon så rutinerad som Billan Östlund.
– Svårt att svara på faktiskt, det var ju väldigt svårt…, säger hon till Sportbibeln, men kan efter en stund fundering ändå ge ett svar:
– Om man säger Jonna Sundling i sprinten, och just nu så är det väl Ebba Andersson i traditionell. Fast egentligen, i och med att Sundling har varit sjuk, så är det väl Emma Ribom som är bäst just nu.
Därför bäst
Vad är det som gör Ebba och Emma så bra?
– Det är ju säkert att de har tränat hårt, lagt ner all den tid som krävs och underkastat sig den träning som man behöver. Och sen att de är liksom genomstark, det ser man ju. Tekniken har ju förändrats, det är hästlängder från när vi var aktiva. Idag är man ju så mycket starkare i hela kroppen. Framförallt bålstyrka och sådana saker ser man med tanke på stakning och det som har utvecklats mest här sista åren, säger Billan Östlund.