”Billan” Östlund skrev svensk idrottshistoria och lämnade skidlivet – här är hjältens nya liv i dag: ”Saknar inte det”

Efter sitt oväntade VM-guld 1987 blev Marie-Helene Östlund rikskänd över en natt.
I dag ser ”Billans” tillvaro mycket annorlunda ut.
– Det rullar på, säger hon till Sportbibeln.

Marie-Helene Östlund var i princip helt okänd när hon 1987 gav sig i väg till Oberstdorf för skid-VM. Men när hon kom hem igen var hon allt annat än okänd. I 20 kilometer fristil tog hon ett väldigt oväntat VM-guld, och plötsligt var hon ”Billan” Östlund med hela svenska folket.

Livet i dag

Billan var bara 20 år gammal när hon genomförde den otroliga prestationen, vilket hon belönades med både Bragdguldet och Jerringpriset för. Östlund tog också brons i stafetten samma år, samt VM-silver 1991 och ytterligare ett VM-brons 1995. I världscupen blev det två segrar och nio pallplatser.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marie-Helene "Billan" Östlund, längdskidor, VM 1987 Oberstdorf, VM-guld
870218 Skidor, VM: Marie-Helene, ”Billan” , Westin, Östlund. © Bildbyrån – dia

I dag driver Marie-Helene en konferensanläggning med restaurang, kallat Kungsholmen, på en ö i Hälsingland tillsammans med sin man Erik Östlund. Det tänks inte så mycket tillbaka på skidkarriären för Billans del.
– Jag ser aldrig tillbaka på den på något sätt. Jag vet inte, jag… ibland blir jag påmind som nu när vi har gäster och sådär. De som är lite äldre kommer ju alltid fram och vill prata skidor, och då blir man ju påmind. Men annars tittar jag inte själv tillbaka på det sättet, det gör jag inte, utan det är när man blir påmind utav våra gäster som vi har. Och det är ju mest de här äldre som kommer ihåg, säger hon till Sportbibeln.

Kör fortfarande

Så du saknar inte skidkarriären särskilt mycket då?
– Nej, det kan jag väl inte påstå att jag gör direkt. Det jag saknar är de här ställena som man har varit på, det kan jag sakna. När man var i Österrike, Schweiz, Italien, och det finns ju så himla fina platser. Alperna har jag ju en förkärlek för. 

Har du något favoritminne från skidkarriären?
– Det är ju liksom som jag säger alla platser man har varit på. Sen är det ju naturligtvis medaljerna i första hand, det är väl guldet i 1987.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marie-Helene "Billan" Östlund, Erik Östlund, längdskidor, Idrottsgalan
230116 Marie-Helene ”Billan” och Erik Östlund under Idrottsgalan den 16 januari 2023 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JL0334

Det blir ändå lite längdskidor än i dag för Billan.
– Jag försöker göra det när jag kan. Ibland blir det väldigt sällan och ibland blir det oftare. Det är inte så mycket kontinuitet i träningen om jag säger så.

LÄS MER: Gunde Svan utser den bästa svenska skidåkaren någonsin – och Thomas Wassberg kommer tvåa: ”Livrädd för det”

Hektiskt för Östlunds

Just nu i juletider är det fullt sjå på Kungsholmen.
– Just nu så är det julbord onsdag till söndag, den här veckan tisdag till söndag, vi är inne på sluttampen nu. Så att så ser mina dagar ut vid den här tiden på året, kan man säga. 

Men snart blir det lite ledighet, över jul och nyår, innan allt drar igång igen.
– Sen har jag lite teknikläger på längdskidor i januari, hos oss då på vårat ställe. Sen rullar det som på, det är lite konferenser och sådär, jag har hand om bokningar och lite sådant när det gäller våra gäster, säger Billan Östlund. 

Ni trivs med Kungsholmen, ni kör på?
– Ja, vi har ju drivit det sen 1995. Får väl räkna hur många år det blir, haha, det blir ett antal.

28 om jag räknar rätt.
– Ja, det stämmer nog det. Så ibland är man trött på det, och ibland går det bra. Det är lite olika. 

Hur känns det nu i juletider?
– Juletider är då det är vår högsäsong kan man väl säga, som det är nu då. Så vi är mitt upp i den, och kör sista veckan nu med julbord.

LÄS MER: Svenska skidhjälten överraskade alla och vann sensationellt VM-guld – det här gör ”Billan” i dag

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev