Gunde Svan utser den bästa svenska skidåkaren någonsin – och Thomas Wassberg kommer tvåa: "Livrädd för det"

Gunde Svan utser den bästa svenska skidåkaren någonsin – och Thomas Wassberg kommer tvåa: ”Livrädd för det”

Vem är egentligen bästa svenska skidåkaren genom tiderna?
Det finns några att välja mellan.
Men Gunde Svan har ett, oväntat, svar.

Gunde Svan själv är en av världens mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna. Han var aktiv mellan 1982 till 1991, och avslutade sin professionella skidkarriär redan som 29-åring.

Gundes framgångar

Under sin relativt korta karriär hann Gunde ändå samla på sig en gedigen meritlista. På två OS-deltaganden blev det hela sex medaljer, varav fyra guld. Svan deltog i fyra VM, och på dem tog han otroliga elva medaljer varav sju guld. I världscupen genomförde Gunde åtta säsonger. På de åtta blev det 30 segrar, 46 pallplatser, och fem(!) totalsegrar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, längdskidor, skidor
STOCKHOLM 20101215 Gunde Svan ska leda ännu en omgång av ”Fångarna på fortet” i TV4 Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod: 10060

Det är ett helt otroligt facit. Gunde har därför bollats upp som svensk skidåknings bästa någonsin. Men så har även hans gamla kompanjon Thomas Wassberg blivit, som vann fyra OS-medaljer och sju VM-medaljer. En annan som varit sparringpartner till Svan, och som också kan nämnas i diskussionen, är Torgny Mogren. En OS-medalj och nio VM-medaljer är verkligen inte dålig.

Bäst någonsin

Samtidigt har Sverige på damsidan haft fantastiska åkare som Charlotte Kalla och Toini Gustafsson Rönnlund. Dessutom har vi en av våra bästa generationer åkare just nu med Ebba Andersson, Jonna Sundling, Frida Karlsson med flera, som en dag kommer skrivas in i historieböckerna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Thomas Wassberg, Torgny Mogren, längdskidor, OS
CALGARY 19880205 – OS-laget i stafett som tagit guld i Calgary 1988. Torgny Mogren, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Jan Ottosson. Foto Jan Collsiöö / SCANPIX / kod 1001

Så vem är egentligen den bästa svenska åkaren genom tiderna? Inte helt lätt, tycker Gunde Svan – som gärna lyfter fram sig själv som nummer ett.
– Det beror på hur man räknar, naturligtvis. I dag så är det bra många fler chanser till exempel, än vad de hade förr i världen, innan min tid och sådär också. Nuförtiden är det ju ännu mer, med sprint och allting, så det är ju svårt att jämföra, säger han till Sportbibeln.
– Jag ligger väl bra till i den där statistiken naturligtvis, men det är ju lite olika.

LÄS MER: SVT-experten Anders Blomquists klockrena svar på oväntade frågan – därför nobbar han Gunde Svan för Torgny Mogren

Wassberg också

Ser du Thomas Wassberg som en konkurrent till titeln som bästa skidåkare genom tiderna?
– Ja, absolut, absolut. Och jag var ju livrädd när Thomas slutade efter Calgary där (OS i Calgary 1988). Hur jag skulle kunna motivera mig och fortsätta, med att bära den svenska flaggan på egen maskin, helt och hållet själv. Det är ju alltid skönt att kunna dela den belastningen med någon annan. Sen kom ju Torgny Mogren och fick ta den rollen istället, som Thomas hade, säger Gunde.  

Vem tycker du är den bästa svenska skidåkaren någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svan utser den bästa skidåkaren på damsidan – nobbar både Frida Karlsson och Ebba Andersson

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev