SVT-experten Anders Blomquists klockrena svar på oväntade frågan – därför nobbar han Gunde Svan för Torgny Mogren

Äntligen är skidsäsongen igång på allvar.
Då grillas SVT-experten Anders Blomquist på en mycket oväntad fråga.
Där han ändå överraskar alla och väljer Torgny Mogren före Gunde Svan.

På fredagen drog äntligen skidsäsongen igång på allvar igen. Premiärdagen av världscupen bjöd på herrarna och damernas sprintlopp i finska Ruka och återigen var det Sverige och Norge som dominerade.

Ribom segrare

Norge övertygade återigen på herrsidan och på damsidan briljerade svenskorna när fyra blågula åkare tog sig finalen. Men både Frida Karlsson och Linn Svahn var chanslösa när Emma Ribom och Jonna Sundling drog ifrån alla för att bli etta och tvåa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Blomquist, skidor
201120 SVT’s Anders Blomquist poserar för ett porträtt under skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0046

En fantastisk blågul start på skidsäsongen och i helgen forsätter distanstävlingarna. Men i samband med skidpremiären i Ruka fick även SVT-experten Anders Blomquist en högst oväntad fråga i en chatt med svenska folket.

Svan & Mogren

Användaren ”Ronnie” undrade nämligen: ”Vem av Torgny Mogren och Gunde Svan hade varit bäst i sprint?”. Ingen av skidhjältarna har nämligen tävlat mot varandra i sprintlopp då den varianten först introducerades i världscupen säsongen 1996/97 och sedan gjorde entré i skid-VM först 2001.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, Torgny Mogren, skidor
910217 Skidor, VM, Val di Fiemme, 50 km, fristil: Gunde Svan tvåa och världsmästaren Torgny Mogren, Sverige. © Bildbyrån – 14765

Gunde Svan vann fyra OS-guld och sju VM-guld under skidkarriären som avslutades 1991. Medan Torgny Mogren vann ett OS-guld och fyra VM-guld innan karriären tog slut 1998.

LÄS MER: Nu väcks stor kritik i Norge – efter svenska dundersuccén i världscuppremiären: ”En besvikelse”

Blomquist levererar sedan ett överraskande svar i en eventuell sprintduell mellan Svan och Mogren.
”Spontant skulle jag säga att Torgny var snabbare. Men Gunde hade en unik förmåga att utveckla det som skulle ge honom segrar”, skriver ”Blomman” i SVT-chatten.

Vem tror du hade vunnit ett sprintlopp? Dela artikeln och säg din åsikt!