Videon som avslöjar jätteskandalen i OS: ”Det är galenskap!”

Ryssland stängdes av efter att ha manipulerat dopningstester 2014.
Nu kan det även ha förekommit fusk under OS i Pyeongchang.
Det visar en ny hemlig video från den tyska TV-kanalen ARD.

OS 2014 slutade i stora svarta rubriker. Ryssland hade lyckats hitta ett system där man via ett hål i väggen bytte ut gamla dopingprover mot nya, som innehöll rent urin.

Videon avslöjar

Efter den stora skandalen, som skakade om hela idrottsvärlden, valde IOK att agera. Kommittén lovade att dopingtesterna i OS i Pyeongchang skulle vara mer omfattande och framför allt säkrare än tidigare.

Foto: Bildbyrån

Men nu visar en ny video att det trots det fanns stora brister i säkerheten.  Videomaterial, som lämnats in av en visselblåsare, visar att dopningprover och andra konfidentiella dokument lämnades obevakade, någonting som är strikt förbjudet.

I praktiken gör det att obehöriga personer kan ha kommit åt dopingproverna.
– Allt är öppet, helt öppet, för vem som helst att manipulera eller bara få det att försvinna. Det är galenskap, säger den schweiziske lagläkaren Lukas Weisskopf till ARD.

I videon går det att se att till och med låsen till kylen som proverna förvaras i är öppet, någonting som får Weisskopf att reagera starkt.

Foto: Bildbyrån

Dopingkontrollanten Volker Laakman, som är expert i ämnet, konstaterar att det har skett stora brister.

– Kontrollrummet borde alltid vara övervakat, framför allt när prover har tagits och dokument ligger framme, säger Laakman till ARD.

”Proverna helt värdelösa”

Advokaten Michael Lehner säger till tv-kanalen att det med hjälp av videon går att bevisa att labbet inte fungerade som det skulle, någonting som kan få stora konsekvenser.

Idrottare som åkt fast i ett dopingprov under OS i Pyeongchang kan nu hävda sin oskuld på grund av att systemet inte var säkert.

Foto: Bildbyrån

Enkelt förklarat kan de dopade idrottarna påstå att deras, positiva, prover kan ha bytts ut mot någon annans.
– Det är en stor chans att man blir frikänd på grund av det här. Det finns inget enklare försvar. Från och med nu är alla dopingprov i det där labbet helt värdelösa, säger Lehner till ARD.

TV-kanalen har varit i kontakt med ordföranden Andrea Gotzmann i Tysklands antidopingbyrå. Hon kräver att Wada agerar direkt och stärker upp ytterligare i sitt dopingarbete.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Stefan Holms ilska mot Patrik Sjöberg – efter utspelet mot sonen Melwin

Norska jättesågningen av Charlotte Kalla: ”Det är inget tvivel”