Varningen till Frida Karlsson inför comebacken – från Therese Johaug: ”Det ska bli väldigt kul – men…”

Frida Karlsson är tillbaka i skidspåren igen till helgen.
Men nu varnas svenska 20-åringen av skiddrottningen Therese Johaug.
– Det ska bli väldigt kul att hon är tillbaka på startlinjen men…, säger norskan till VG.

I början av december tvingades Frida Karlsson ta ett uppehåll på grund av hälsoproblem. Svenska 20-åringen stoppades av skidförbundet från att tävla efter en misslyckad hälsokontroll.

Fridas comeback

Efter ett längre uppehåll från världscupen där hon även missat vinterns stora höjdpunkt Tour de Ski är Frida nu tillbaka i spåren igen. Till helgen gör succésvenskan comeback igen på hemmaplan i Falun.

Therese Johaug, Frida Karlsson
200130 Therese Johaug of Norway after the women’s cross country skiing 10 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

Då väntar en het uppgörelse direkt mot norska skiddrottningen Therese Johaug.
– Det ska bli väldigt kul att hon är tillbaka på startlinjen men jag ska inte lägga någon press på henne, säger hon till norska tidningen VG.

Johaugs varning

Men Johaug vill också varna sin svenska rival inför comebacken.
– Det Frida gjorde i Seefeld är vansinnigt imponerande, men att hålla den nivån varje helg som senior… Man har inte riktigt den träningsgrunden som ung. Och det är träningsgrunden som man måste ha om man ska vara med och slåss varje helg, säger norskan.

Therese Johaug, Frida Karlsson
191123 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, jublar efter skidloppet över 10 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Även SVT-experten Anders Blomquist vill varna för att det kan bli ett riktigt tufft lopp för Karlsson på söndag. På grund av banans skick och det faktum att Frida saknar seedningspoäng och måste starta långt back i fältet.
– Det är väldigt lite snö i Falun så risken är att det är en smal ”snösträng”. Det kan bli lite krångligt att ta sig fram. Det kan bli så att tåget hinner gå för henne, att hon inte hinner fram. Hon kan lösa det, men det kan också bli knepigt för henne, säger Blomquist till SportExpressen.

Så därför ska förväntningarna inte vara alltför höga på Frida Karlssons comeback. Men SVT-experten gillar ändå läget och att svenska 20-åringen kan slå rejält från underläge.
– Jag tycker att hon har ett skönt läge, säger han till kvällstidningen. 
– Hon är en stjärna fast hon är så ung och hon har visat att hon kan utmana Therese Johaug. Nu vet alla att hon har varit borta med problem i två månader. Det är få som har några resultatkrav, utan det är kul att hon är tillbaka. Det är bäddat för att göra en bra helg.

LÄS MER: Svenska landslagsåkaren lägger ned karriären – bara 27 år gammal: ”Jag blev aldrig bäst i världen…”