Svenska landslagsåkaren lägger ned karriären – bara 27 år gammal: "Jag blev aldrig bäst i världen…"

Svenska landslagsåkaren lägger ned karriären – bara 27 år gammal: ”Jag blev aldrig bäst i världen…”

Hon gjorde debut i världscupen 2013.
Nu väljer alpina landslagsåkaren Ylva Stålnacke att avsluta skidkarriären, bara 27 år gammal.
– Nu ska jag testa nya saker i livet, säger hon i ett pressmeddelande.

På världscuploppet i finska Levi i november 2013 gjorde en 21-årig Ylva Stålnacke debut på den alpina världsscenen. 7 år senare väljer hon nu att avsluta hela karriären, bara 27 år gammal.
– Jag har alltid sagt att den dagen jag känner att jag inte är redo att ge 100% längre ska jag gå vidare, säger svenskan i ett pressmeddelande.

Svenskan lägger av

Det blev en 14:e plats i storslalom under hemma-VM i Åre 2019 som främsta notering för svenskan. Hon vann även SM-guld 2015 i storslalom genom att besegra Frida Hansdotter och Sara Hector.

Ylva Stålnacke, alpint
190207 Ylva Stålnacke of team Sweden poses for a portrait at a press event during the FIS Alpine World Ski Championships on February 7, 2019 in Vemdalen. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87850

Första tankarna på att lägga av kom just i hemma-VM i Åre förra året när hon såg vännen och lagkamraten Anna Swenn Larsson ta ett VM-silver.
– Oh wow, det var så fantastiskt! Men samtidigt kände jag inte att jag var redo att lägga ner jobbet för att komma dit. Nu vill jag inte det här, nu har jag andra drömmar, säger Stålnacke om sitt beslut.

”Jag är livrädd…”

För någon vecka sedan blev tankarna mer allvar på vägen till ett träningsläger. Då tog hon det definitiva beslutet att lägga pjäxorna på hyllan.
– Jag är superstolt och nöjd med min karriär och skulle jag få göra om resan hade jag inte velat ändra något. Man drömmer och kämpar för att bli bäst i världen, men i slutändan är det väldigt få förunnat att nå hela vägen fram. Jag blev aldrig bäst i världen, men jag har fått lära mig mycket om livet och idrotten, framgångar och hur det är att ta motgångar och ställa sig upp igen. Det har varit mitt livs äventyr, säger 27-åringen.
– Det finaste jag har fått av skidåkningen är fantastiska lagkamrater, tränare, servicepersonal som jag har fått dela skratt, tårar, mot- och medgångar med! Det är en hel skidfamilj där ute som jag kommer att sakna otroligt mycket.

Ylva Stålnacke, alpint
170926 Sveriges Ylva Stålnacke under ett träningsläger den 26 september 2017 i Saas Fee, Schweiz. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59156

Nu väntar ett nytt kapitel i livet för Ylva Stålnacke. Som bestämt sig för att satsa på studier till fysioterapeut samt tävla i crossfit.

Men i framtiden ser hon fram emot att jobba med träning och ledarskap.
– Jag hoppas kunna komma tillbaka och bidra till sporten på något annat sätt! Men först ska jag testa nya saker i livet. Jag är superladdad men också livrädd!

LÄS MER: Frida Karlsson bryter tystnaden – berättar om tuffa tiden: ”Ens värld rasar”