Unika siffrorna i sport-Sverige – skiddamerna tjänar DUBBELT så mycket som skidherrarna

Unika siffrorna i sport-Sverige – skiddamerna tjänar DUBBELT så mycket som skidherrarna

Det finns en spricka inom sport-Sverige där männen tjänar betydligt mer än kvinnorna.
Förutom i ett fall: Skidsporten.
Där tjänar damerna dubbelt så mycket som herrarna – i en helt jämställd sport.

Under hösten har sprickan varit tydlig inom sport-Sverige. Både damlandslaget i fotboll och hockey har öppet visat sitt stora missnöje över att herrlandslagen tjänar så betydligt mycket mer.

Men inom svensk skidsport ser det helt annorlunda ut. SVT Sport har gjort en undersökning där det visar sig att svenska skiddamerna med Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Anna Haag i spetsen tjänar dubbelt så mycket jämfört med herrarna.

”Inte så konstigt egentligen”

En manlig skidåkare tjänar i snitt 11 579 kronor i månaden medan damerna snittar mer än det dubbla med 25 650 kronor i månaden. Och det handlar inte om någon orättvisa – utan enbart att kvinnorna är bättre.
– Det är inte så konstigt egentligen. Inkomsten styrs av hur det går i spåret. Skidsporten är en relativt jämställd idrott på det sättet att man tjänar lika mycket om man vinner en världscuptävling, säger herråkaren Teodor Peterson till SVT Sport.

”Åker jag bättre tjänar jag mer”

Mer jämställt än så kan det inte bli. För prispengarna är densamma oavsett kön – men ser man till det senaste året så har skiddamerna varit dubbelt så mycket bättre och därför tjänat dubbelt så mycket mer.
– De åren Emil (Jönsson, sambo) åker bättre tjänar han mer och de åren jag åker bättre tjänar jag mer, så sett över tid blir det rätt lika. Men det är stor skillnad på att vinna en tävling mot att komma runt 10:e plats, så det gäller att vara med där framme om det ska bli några pengar, säger Haag till SVT Sport.

Enligt SVT:s undersökning tjänar även damerna mer än männen inom simning, friidrott och alpint.

Dela den här artikeln för att hylla våra svenska skiddamer!

LÄS MER: Anna Haag mitt inne i mardrömmen – tar nu timeout: ”Djävulskt tungt”