Tydliga kravet på svenska skidstjärnorna: ”Måste klara av det”

Svenska skidlandslaget är i full gång med försäsongen.
Då kommer ett tydligt krav från landslagsledningen.
– Det måste man klara av, annars kan man inte komma högst upp, säger landslagstränaren Magnus Ingesson till SportExpressen.

Förra skidsäsongen tog slut i förtid på grund av coronavirusets utbrott. Sedan dess har försäsongen tagit över skidåkarnas liv och det är fullt upp inför nya säsongen i vinter.

Tydliga kravet

På grund av pandemin har skidlandslaget tvingats ställa in läger och åkarna har därför fått träna på egen hand hittills.
– Vissa kan köra lite tillsammans men så blir det inte för de som bor lite själva. Samtidigt har de kunnat styra sin träning själv utan avbrott för läger. Det är lite både och det där. Men jag hoppas att vi kan komma i gång med läger i augusti, åkarna behöver träffas och sparra varandra lite, säger landslagstränaren Magnus Ingesson till SportExpressen.

Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Skidlandslaget
191228 Ebba Andersson and Charlotte Kalla of Sweden celebrate after the women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on December 28, 2019 in Lenzerheide. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Att hålla igång träningen själv har varit ett tydlig krav på svenska skidstjärnorna.
– Många är vana att träna ensamma. Det måste man klara som skidåkare, annars kan man inte komma högst upp, säger Ingesson till kvällstidningen.

Fokus på Frida

Planen för damlandslaget är att åka till Torsby i början av augusti och sedan höghöjdsläger i Frankrike. Förväntningarna inför säsongen är höga för damlandslaget som har stjärnkvartetten Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn som sina starkaste namn.

Frida Karlsson, Skidlandslaget
200207 Frida Karlsson during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

Tränarduon Ingesson och Stefan Thomson får också frågor om status på landslagsstjärnorna just nu. Där mycket fokus hamnar på Frida Karlsson efter förra säsongens rubriker.

Svenskan stängdes av i början av säsongen på grund av överträning och kom sedan tillbaka urstarkt när hon avslutade med flaggan i topp och vann i Holmenkollen.
– Hon ligger bra i fas och kan trumma på enligt planen. Hon visar på testerna att det inte är fel på grundkapaciteten, säger Thomson om läget just nu.
– Man måste ha det i åtanke, att det inte blir ”too much”. Det handlar inte bara om träning, utan att allt runtomkring blir på en bra nivå. Det är mycket som tar energi, fyller Ingesson i.

LÄS MER: Ebba Anderssons första ord – efter ha blivit knäckt av Frida Karlsson: ”Jag ska vara ärlig, det svider…”

Få våra nyhetsbrev!