Ebba Andersson öppnar upp om mörkret – nära att avsluta karriären: ”Ringde till mamma och grät”

Ebba Andersson är en av Sveriges främsta skidåkare.
Nu avslöjar 23-åringen hur nära det var att hon avlutade karriären i vintras.
– Jag ringde till mamma och grät i telefonen, säger hon till Sportbladet.

Just nu laddar Ebba Andersson för ännu en skidsäsong. Det var inte alls en självklarhet förra vintern.

Ebbas mörker

Svenskan fick stora delar av förra säsongen förstörd på grund av en tuff knäskada. Nu avslöjar hon de mörka tankarna som uppstod inom henne.

Ebba Andersson, skidor
200306 Ebba Andersson of Sweden is interviewed by Sedich brroadcaster SVT during a press event ahead of the FIS Cross-Country World Cup on March 6, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Och att hon faktiskt funderade på att lägga ned hela karriären, bara 23 år gammal.
– Jo, men det har jag tänkt. När jag skadade mig så kände jag verkligen, är det värt det? Jag ringde till mamma, grät på telefon och sa att jag inte visste om jag pallar det här. Gå genom en sådan sak igen. Det är andra gången jag skadar knät, jag har varit med om rehabträning tidigare. Men som tur är så vänder det, jag skulle inte reagerat så starkt om det inte betydde så mycket, säger hon till Sportbladet.

Vann 2 VM-guld

Ebba Andersson imponerade i sin comeback och på slutet av säsongen vann hon dubbla guld i U23-VM. Nu blickar hon bara framåt mot den nya skidsäsongen och att det ska bli en betydligt mer lyckad än den senaste.
– Det jag drömmer om nu är att allt ska gå mer problemfritt. Jag har haft motgångar och sjukdomar som har kommit väldigt olägligt. Men jag drömmer självklart också om att prestera bra på VM. Och att vinna en världscupstävling, det är dags för en seger, säger hon till kvällstidningen.

Ebba Andersson, skidor
200216 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km classic pursuit during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_510

Det var inte bara strul för Andersson under förra säsongen. I hela skidlandslaget rådde det stort kaos och flera avhopp har skakat om landslaget.

Flera åkare har öppet visat missnöje med landslagsledningen men det är en bild som 23-åringen inte delar.
– Jag står fast vi hur jag har upplevt situationen och hur jag ser på den. Jag känner att det problematiska har varit att stabiliteten har saknats när många har slutat. Men trots det så delar jag inte den upplevelse som målats upp, jag har en annan syn på det och försöker fokuserar mera på mitt, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Calle Halfvarssons otäcka olycka på träning: ”Det kom jättemycket blod”

Få våra nyhetsbrev!