Ebba Anderssons första ord – efter ha blivit knäckt av Frida Karlsson: ”Jag ska vara ärlig, det svider…”

I hela fem år har Ebba Andersson suttit på tronen.
Men nu har barndomsvännen Frida Karlsson besegrat henne.
– Jag ska vara ärlig, det svider faktiskt, säger hon till Sportbladet.

Det är ett klassiskt konditionstest som många svenska skidåkare ger sig på. Löpningen uppför Hallstaberget är en riktigt tuff utmaning även för de allra skickligaste.

Ebbas rekord

Ebba Andersson har varit den stora drottningen senaste fem åren när det kommer till ”Hallstatestet”. Det var 2015 som hon klarade av ett av de tuffaste konditionstesterna i Sverige på rekordtiden 8 minuter och 56.

Ebba Andersson, skidor
200220 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 34 km free technique mass start during the Ski Tour 2020 on February 20, 2020 in Meråker. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170478

En monstertid som stått sig ända till 2020. Men nyligen blev hon slutligen besegrad på den 1 800 meter långa banan.

Knäckt av Frida

Då Sollefteå kommun offentliggjorde att ett nytt rekord hade satts – av barndomsvännen Frida Karlsson.
– Jag ska vara ärlig, det sved faktiskt. Det är aldrig roligt att bli av med ett rekord, det ska jag vara helt ärlig med att säga, säger Ebba Andersson till Sportbladet.

Ebba Andersson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden (winner) and Ebba Andersson of Sweden (third place) on the podium after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

En rejäl revanschlust har nu väckts inom 23-åringen, som ska göra allt för att slå landslagskompisens nya rekordtid. Även om det kommer att bli väldigt svårt.
– Jag tänker göra det jag kan för att springa så fort jag kan uppför backen men jag vet att jag var väldigt nöjd med tiden jag satte 2015. Jag har bara sprungit testet ett fåtal gånger sedan dess och jag har haft en viss begränsning i min löpning efter mina skador, säger svenska skidstjärnan som opererade sitt knä 2016.

Frida Karlsson kan nu känna sig jagad. Och vi får se hur länge hennes rekord står sig.
– Det är ett fruktansvärt jobbigt test men jag ska göra det jag kan sen får vi se hur långt det räcker. Det är en tjusning i att man kan sparra varandra att springa fortare och fortare, säger Ebba till kvällstidningen.

LÄS MER: Jättetragedin i Norge – ikonen har gått bort: ”Tack för allt du gjort”

Få våra nyhetsbrev!