Tvärvändningen: Guldhjälten Johan Olsson fortsätter(!) i skidlandslaget – i en helt ny roll

.

Allt pekade mot att Johan Olssons skulle lämna skidlandslaget.
Men nu kommer den stora vändningen.
Skidhjälten väljer att fortsätta jobba i landslaget – i en helt ny roll.

Både SportExpressen och Dagens Nyheter var tidigt ute och rapporterade att Johan Olsson skulle lämna sitt jobb som tränare i skidlandslaget. Och han själv ville heller inte svara på frågor om sin framtid. Men nu en månad senare har vi fått svaret.

Johan Olsson i ny roll

Där förre VM-guldhjälten gör en helomvändning och stannar kvar hos landslaget. I dag skickade skidförbundet ut ett pressmeddelande och berättar att Olsson kommer stanna kvar som landslagstränare. Och dessutom få en helt ny roll.

Johan Olsson, skidlandslaget
180508 Johan Olsson, ny tränare för herrar, under presskonferens anordnad av Svenska skidförbundet den 8 maj 2018 i Stockholm.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Tillsammans med videoanalytikern Lars Ljung ska Olsson nu fokusera helt och hållet på att hjälpa åkarna utveckla sin teknik i skidspåren. Det blir en helt skräddarsydd roll för 39-åringen som inte alls var nöjd med förra säsongens upplägg.
– Jag jobbade halvtid och det var svårt att identifiera min specifika roll när jag var ute med laget. Nu när jag har varit med i ett år vet jag mer vad arbetet handlar om och efter säsongen funderade jag på vad jag skulle kunna bidra med mer konkret utifrån den tidsmängd jag kan lägga ner. Det resulterade i att vi nu har vi kommit fram till mer specifika uppgifter, säger Olsson i pressmeddelandet och berättar mer om sin nya roll.
– Det handlar om att ändra tankesätt i rörelsemönster och att utnyttja individuella styrkor hos de enskilda åkarna. I min karriär var jag duktig på att analysera förbättringspotential vad gäller träning och teknik, men även organisatoriskt runtomkring mig själv. Detta hoppas jag även kunna identifiera och hjälpa åkarna med i denna roll.

Johan Olsson, skidlandslaget
190219 Coach Johan Olsson poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic World Ski Championships on February 19, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87876

”Uppskattat av åkarna”

Nya landslagschefen Jonas Peterson hoppas på att Olsson tillsammans med Ljung kommer att bli en positiv injektion för att utveckla landslagsåkarna ännu mer.
– Lars har jobbat med laget tidigare, vilket har varit uppskattat av åkarna. Johan och Lars kommer ha en tät dialog med åkarna både på utvalda läger och på hemmaplan. Det handlar om att gå igenom filmklipp för att analysera teknik och rörelsemönster och det känns härligt att vi nu knutit två av de främsta personerna inom området till laget. De dagliga träningsuppläggen kommer tränarna sköta fullt ut själva, säger Peterson i ett uttalande.

LÄS MER: Marcus Hellner la skidorna på hyllan och försvann – det gör OS-guldhjälten i dag!

Galna summan för att få visa skidor i TV – som får ett helt land att koka

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);