TV-profilen stoppas av SVT – placerad i karantän på grund av coronaviruset: ”Det är inte kul…”

Coronaviruset har nu nått sport-Sverige på allvar.
SVT Sport tvingas nu agera och sätter tv-profilen och förre landslagsåkaren Helena Ekholm i karantän.
Därmed stoppas hon från att kommentera nästa världscuptävling i tjeckiska Nove Mesto.

På onsdagen kom nästa riskområde för coronaviruset spridning i norra Italien. Nu har även Antholz kategoriserats som en riskzon.

TV-profilen i karantän

Det tvingar därför SVT Sport att agera. Och försätter alla medarbetare som varit på plats i Antholz under skidskytte-VM i karantän och får därför inte vistas i tv-huset i Stockholm.

Helena Ekholm, SVT
200215 Helena Ekholm, Maria Pietilä Holmner and André Pops pose for a group photo in the SVT broadcasting studio during the IBU Biathlon World Championships on February 15, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88111

Därför stoppas tv-profilen och förre landslagsåkaren Helena Ekholm från att kommentera helgens världscuptävling skidskytte i tjeckiska Nove Mesto. Hon placeras i karantän på grund av coronaviruset.
– Eftersom reglerna kring norra Italien skärptes under dagen kommer jag inte åka ner, jag sitter i karantän tills på måndag. Jag fick beskedet under dagen (onsdag). SVT har bestämt att om man var på VM ska man inte vara inne på tv-huset förrän på måndag, säger Ekholm till SportExpressen.

Även Ferry stoppas

Planen var att Ekholm och Ola Bränholm skulle kommentera tävlingen i Nove Mesto från tv-huset i Stockholm. Men SVT väljer att vara försiktiga istället.
– Det är väl bra att man tar det på allvar, men det känns ju lite löjligt för jag har varit hemma i en och en halv vecka och har varit fullt frisk hela tiden. Men jag vet ju att det är två veckors inkubationstid och jag förstår att man tar till försiktighetsåtgärder, det är jättebra, säger Ekholm till kvällstidningen.

Björn Ferry, SVT
200217 Former biathlete Björn Ferry poses for a portrait at a press event during the IBU Biathlon World Championships on February 17, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88115

Världscuptävlingarna i skidskytte i Nove Mesto, Tjeckien, är en av säsongens höjdpunkt och lockar alltid till publikfest med upp mot 100 000 åskådare under helgen. Men nu kommer årets upplaga att genomföras inför tomma läktare.
– Det är jättetråkigt för de aktiva. Det är inte kul när man är van vid att tävla inför jättemycket publik. Framförallt i Nove Mesto där det brukar vara väldigt bra tryck. Det blir jättekonstigt. Men man måste ta det på allvar, säger SVT-experten Helena Ekholm i intervjun.

Även kollegan Björn Ferry var med under skidskytte-VM i Antholz och är också placerad i karantän under helgen. Därför tvingas SVT till en paniklösning inför helgen och plockar in en helt ny expert i förre skidskytteåkaren Fredrik Lindström.

LÄS MER: Svenske skidstjärnan avslutar karriären, bara 31 år gammal – tagit två OS-medaljer