Mäktiga siffrorna som visar svenska dominansen i skidspåren: ”Det känns väldigt roligt”

Jonna Sundling vann i dag sprinten i Konnerud efter stort drama.
Det innebär nu att Sverige har både ettan och tvåan i den totala sprintcupen.
– Vi har dominerat den här säsongen, säger säger Linn Svahn, som blev trea i dag, till SportExpressen.

Det blev en dramatisk avslutning på sprintfinalen i Konnerud i dag. Där både Jonna Sundling och Linn Svahn gjorde upp med schweiziskan Nadine Fähndrich om pallplatserna.

Sundling vann

Sundling kastade sig fram och var allra först över mållinjen med ynka två tiondelars marginal.
– Jag satsade allt och… Det gick! Det kändes faktiskt overkligt. Men det var väldigt skönt, säger vinnaren till SportExpressen efter loppet.

Jonna Sundling, skidlandslaget
200304 Jonna Sundling of Sweden celebrates after the women’s sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 4, 2020 in Drammen. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

För Svahn blev det ”bara” en tredjeplats. Och även om svenskan är aningen missnöjd med det så kan hon glädjas åt att hon drygar ut i ledningen av den totala sprintcupen.

Svensk dominans

Då främsta konkurrenten Anamarija Lampic, Slovenien, ramlade på upploppet och kom i mål först som sexa. Slovenskans fall innebär även att Jonna Sundling kliver upp en andraplats i den totala sprintcupen och att Sverige nu har både ettan och tvåan i poängställningen.

Jonna Sundling, Linn Svahn
200304 Jonna Sundling and Linn Svahn of Sweden pose for a photo after the women’s sprint finale during the FIS Cross-Country World Cup on March 4, 2020 in Drammen. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Tydliga siffror som visar den svenska dominansen på sprintsidan den här säsongen. För trots att storstjärnan Stina Nilsson är skadad så har två andra svenskor klivit fram och briljerat.
– Det är helt rätt, det är rimligt. Vi har dominerat i sprinten den här säsongen, säger Linn Svahn med ett skratt till kvällstidningen.
– Jag såg att Lampic ramlade och sen förstod jag att det faktiskt innebar att jag gick om henne i sprintcupen. Nu är det jag och Linn i toppen där och det känns väldigt roligt, säger landslagskollegan Sundling i intervjun.

Här näst väntar tre avslutande sprinttävlingar i Quebec och Minneapolis för att sätta punkt för säsongen. Och avgöra vem av Linn Svahn och Jonna Sundling som blir bästa svenska och rent av totalvinnare i sprintcupen.

Totala sprintcupen:

1. Linn Svahn, Sverige – 509 poäng
2. Jonna Sundling, Sverige – 486 poäng
3. Anamarija Lampic, Slovenien – 472 poäng
4. Natalja Neprjajeva, Ryssland – 358 poäng
5. Maiken Caspersen Falla, Norge – 351 poäng

LÄS MER: Svenske skidstjärnan avslutar karriären, bara 31 år gammal – tagit två OS-medaljer