Tränarens mäktiga ord om Stina Nilsson – som får alla att drömma om en riktig succévinter: ”Fortare än alla”

Stina Nilsson tävlingsåker i helgen – men hur bra är hon egentligen?
Enligt tränaren Jean-Marc Chabloz har utvecklingen varit spikrakt uppåt.
– Hon har lärt sig sporten fortare än någon annan, säger han till TT.

Stina Nilsson chockade alla när hon under våren meddelade att hon lämnar längdskidorna – där hon klassades som en av de allra bästa och största stjärnorna – för att i stället satsa på skidskytte. Sedan dess har svenskan legat i intensiv träning, och rapporterna från tränare och ledning har varit positiva.

Mäktiga orden

Stina Nilsson själv har dock slagit ner på förväntningarna, men i helgen gör Nilsson tävlingspremiär som skidskytt, då det vanknas Sverigepremiär i Idre. Då får världen äntligen se hur långt Nilsson kommit i sin utveckling som skidskytt, och det tycks verkligen finnas läge att vara förväntansfull.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Håkan Blidberg / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Enligt skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har Nilsson tagit stora kliv i sin utveckling, även om det finns mycket kvar att lära, speciellt när det kommer till jämnhet.

– Hon kan prestera nästan på topp, men det saknas lite i skjuthastighet. Hon kan inte skjuta som Hanna (Öberg), det är ett faktum. Stina skulle kunna skjuta fullt på en tävling och på nästa tävling ha sex bommar. Det är helt okej och det måste hon få göra. Jag förväntar mig att hon ska göra det vi pratat ihop oss om, säger han till TT.

”Fortare än någon annan”

Men Chabloz menar att Nilssons utveckling varit rekordsnabb – och att hon är medveten om topparna och dalarna som ett skytte kan innebära.

– Hon är ju en otrolig tävlingsmänniska. Det är också därför hon lärt sig skidskyttesporten fortare än någon annan. Det är okej att skjuta fullt ena dagen och vara på pallen för att nästa dag vara 75:a, säger han.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses tränaren Jean-Marc Chabloz ge instruktioner till Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Stina Nilsson själv är dock ödmjuk, och menar att hon fortfarande inte kan konkurrera i skyttevallen.

– I och med att jag är i sammanhang där alla andra skjuter bättre än jag tycker jag inte att jag är så bra i och med att alla andra är bättre. Men jag är ödmjuk och inser ju att jag har gått framåt. Jag ska inte vara på samma nivå som dem som hållit på i 15 år. Jag får intala mig själv att ha tålamod, säger hon.

LÄS MER: SVT-experten inför Stina Nilssons efterlängtade debut i helgen: ”Det känns omöjligt”

Få våra nyhetsbrev!