SVT-experten inför Stina Nilssons efterlängtade debut i helgen: ”Det känns omöjligt”

I helgen gör Stina Nilsson officiell debut i skidskytte.
Men det är omöjligt att sia om hur de ska gå för 27-åringen.

Att hon skulle kunna skjuta som Hanna Öberg är omöjligt, säger SVT-experten Mathias Fredriksson till SportExpressen.

Det var i mars månad som hela skidvärlden chockades av bomben. Stina Nilsson lämnar längdskidåkning och väljer att börja med skidskytte istället.

Stinas debut

Beskedet fick ett enormt genomslag både i Sverige och i världen och sedan dess har i princip alla haft en åsikt om Nilssons beslut. Många har varit kritiska och flera har hyllat hennes mod, för henne själv handlar det om en helt ny utmaning.

Stina Nilsson, skidskytte
201029 Stina Nilsson från Svenska Skidskyttelandslaget tränar den 29 oktober 2020 i Idre. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0017

Nu i helgen blir den drömmen sann när 27-åringen gör efterlängtad debut i tävlingssammanhang som skidskytt under Sverigepremiären i Idre. Det är väldigt många som ser fram emot Nilssons debut och att få se vad hon går för med geväret.
– Det ska bli jättespännande att följa henne, vi vet inte alls var Stina står just nu. Men utan att ha varit skidskytt förstår jag att det är en jäkla stor skillnad på att köra en riktig tävling mot att åka upp ensam här på skjutvallen i Östersund en onsdag förmiddag. Det kommer bli en helt annan press när hon ska tävla, säger SVT-experten Mathias Fredriksson till SportExpressen.

”Känns omöjligt”

”Vinterstudion”-experten slår fast att det bli väldigt avgörande för Stina att få så många tävlingar som möjligt för att kunna träna upp skyttet under pressade situationer. Världscuppremiären i finska Kontiolathi 27 november är redan nu avfärdad för svenska debutanten men Fredriksson tror att hon kan få chansen i världscupen snart och då ändå överraska världseliten.
– Någon tävling kan hon säkert slå till på redan i vinter men att hon skulle vara där uppe i toppen hela tiden redan den här säsongen, det tror jag inte. Och det räcker inte bara att skjuta fullt. I dagens skidskytte krävs det att man skjuter både fullt och snabbt, säger han till kvällstidningen och fortsätter:
– Vi vet att Stina är en bra skidåkare, och lite grann kan hon säkert tjäna in på skidåkningen. Men det känns omöjligt att hon ska kunna skjuta lika snabbt som till exempel Hanna Öberg och Dorothea Wierer inledningsvis. Snabbt kan hon säkert skjuta, men man ska träffa också. 

Skidor, Mathias Fredriksson
171125 Mathias Fredriksson i SVT:s Vinterstudion under världscuppremiären i skidor den 25 november 2017 i Ruka. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91906

På den direkta frågan om det var bra eller dåligt av Stina Nilsson att byta sport till skidskytte är SVT-experten och förre landslagsåkaren inte lika säker i sin analys.
– Jag får säga att jag tycker att det var överraskande, men samtidigt väldigt modigt. Vi får se om det var rätt eller fel, säger Fredriksson i intervjun.

LÄS MER: Svenska skidstjärnans stora oro inför nya säsongen: ”Helt ärligt känns det obehagligt”

Få våra nyhetsbrev!