Svenska skidstjärnans stora oro inför nya säsongen: ”Helt ärligt känns det obehagligt”

Coronaviruset tar fart igen på allvar.
Samtidigt ska världseliten i längdskidor tävla i åtta olika länder i vinter.
– Helt ärligt så tycker jag det känns obehagligt, säger Jonna Sundling till TT.

Just nu laddar skidvärlden inför ännu en säsong som går av stapeln med premiär i finska Rika 27-29 november. Planen är att hela världscupen ska avgöras i åtta olika länder under vintern.

Kritik mot Fis

Men när spridningen av coronaviruset har återigen ökat sprids en stor oro bland skidåkarna. Flera profiler har kritiserat Internationella skidförbundet, Fis, och det nuvarande tävlingsschemat.
– De utsätter oss utövare och stödapparaten för extrem risk genom att köra det nuvarande schemat. Det känns väldigt offensivt, och kanske lite naivt, av Fis att köra en vanlig kalender, säger norska stjärnan Maiken Caspersen Falla i ett uttalande.

Jonna Sundling, skidor
200804 Jonna Sundling, IFK Umeå, poserar för ett porträtt under en presskonferens med svenska längdlandslaget den 4 augusti 2020 i Torsby. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0008

Nu uttalar sig även svenska stjärnåkaren Jonna Sundling om det oroliga läget inför nya säsongen.
– Helt ärligt så tycker jag att det känns obehagligt. Speciellt nu när det börjar blåsa upp igen och det har börjat bli väldigt mycket ute i Europa. Det känns inte så jättekul. Jag hoppas vi kan lösa det på ett bra sätt, säger Jonna Sundling till TT om att resa runt på tävlingarna.

”Inte rättvist”

Enligt Fis själva kan schemat komma att ändras och tävlingar kan både flyttas och strykas helt beroende på coronasituationen, meddelar Fis längdchef Pierre Mignerey.

Jonna Sundling, skidor
200223 Jonna Sundling of Sweden after the women’s 15 km classic technique pursuit during the Ski Tour 2020 on February 23, 2020 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170483

Det kommer att bli en mycket speciell skidsäsong med fokus på ständiga tester, munskydd och hårda protokoll som ska följas.
– Det kan nog ta lite fokus i början. Det är lika för alla, men ingenting kommer att bli som vanligt den här säsongen, man kommer behöva tänka till, säger Sundling till nyhetsbyrån.

Extra problematiskt kommer det att bli för vissa länder som ha inreseförbud. Det kan innebära att skidåkare kan stoppas helt från att tävla.
– Det är inte rättvist såklart. Det blir inga roliga tävlingar heller om inte alla länder kan vara med. Längdskidor är inte en jättestor sport, vi måste ha med alla för att det ska bli kul och intressant att kolla på. Det gäller att många kan vara med, annars blir det ingen världscup, säger Sundling i intervjun.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar vad som gör henne riktigt förbannad: ”Jag gillar INTE det”

Få våra nyhetsbrev!