Thomas Wassbergs nya, hårda ord om jättebråket med Gunde Svan: ”Inte för att vara elak, men...”

Thomas Wassbergs nya, hårda ord om jättebråket med Gunde Svan: ”Inte för att vara elak, men…”

Gunde Svans val fick alla svenska skidälskare att rasa.
Thomas Wassberg minns det hela tydligt, och än idag sågar han Svans beslut.
– Jag säger det inte för att vara elak, säger Wassberg i en SVT-dokumentär.

Många i Sverige fick tidigt upp ögonen för Gunde Svan. Han var bara 19 år gammal när han var med i ett tv-reportage för första gången, och han målades då upp som en svensk jättetalang. Och framgångarna lät sig inte väntas. Han gjorde succé i JVM 1979 med en medalj, och vann både silver och brons året därpå.

Stod över stafetten

1982 var han ute efter att vinna sitt första guld, men han hade inte räknat med att han dessutom skulle tävla i riktiga VM vid ungefär samma tidpunkt. Alla var nyfikna när Svan, då bara 20 år gammal, togs ut till VM i Holmenkollen, och han gjorde stora avtryck direkt. Gunde Svan var dessutom tänkt att vara med i stafett-laget under mästerskapet, men det var då han chockade alla.

170825 Skidlegendaren Gunde Svan är på plats för att se sonen Ferry Svan tävla i NM i Timbersports den 25 augusti 2017 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Sverige hade redan drabbats av avhopp när Gunde Svan beslutade sig för att stå över, även han. Anledningen sade sig vara att han inte ville chansa, och i stället satsa helhjärtat på det kommande JVM:et. Och domen i svensk media var stenhård. Sverige blev bara femma i stafetten, och i tidningarna stod rubriker överallt om Gunde Svans svek, och det gjorde honom inte mer populär hos förbundskapten Åke Jönsson.

Wassbergs hårda ord

Thomas Wassberg var Sveriges stora skidkung vid den här tiden, och minns det hela tydligt. I en ny dokumentär om Gunde Svan på SVT, vid namn ”Gunde Svan – Skidåkaren”, så uttalar sig Wassberg ännu en gång om det hela, och han är tydlig med vad han tycker om Svans beslut.

– Inte för att vara elak, men han hade ju juniorfasoner för sig, säger Wassberg.

181116 Åsarnas Thomas Wassberg inför skidloppet över 5 km fristil den 16 november 2018 i Bruksvallarna. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Åke Jönsson är än i dag besviken på Svans agerande.

– Man kan ju inte göra som man själv vill när man är ett lag. Man måste lyssna på lagledaren som talar om hur det ska vara. Man kan ju inte svika gänget, så att säga, säger Jönsson i dokumentären.

Sprickan mellan Gunde Svan och Åke Jönsson växte bara, och två år senare, i OS i Sarajevo, fick Thomas Wassberg gå ut sist och därför ha tider att gå på under femmilen, i stället för Svan som hade visat upp bättre form innan tävlingen. Efter Gunde Svans karriären gick han hårt åt Jönsson i en självbiografi.

”En stor skidledare, men en liten människa. Jönsson hade sina favoriter. Och ingen av dem stavades Svan”, skrev Gunde i boken.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev