Thomas Wassbergs dom om OS-avslutningen – så många fler medaljer tror skidkungen att Sverige tar

Sverige har hittills samlat ihop tre OS-medaljer i längdåkningen.
Men fler kommer det att bli under den sista veckan.
Det tror legendaren Thomas Wassberg.

Svenska skidlandslaget åkte till Kina med stora förhoppningar om ett medaljregn. Frida Karlsson och Ebba Andersson var båda tippade att utmana om pallplatserna i damernas distanslopp, men står fortfarande utan någon individuell medalj.

Svenska succén

I stället har, som väntat, den största framgången kommit i damernas sprint. Svenskduon Jonna Sundling och Maja Dahlqvist var tokfavoriter att göra upp om guldet, och vilken succé det blev.

Jonna Sundling var helt överlägsen från prologen hela vägen till sista skidtaget i finalen. 27-åringen tog hem guldet med nästan tre sekunder ned till andraplatsen tillika silvermedaljören, som också blev svensk.

Thomas Wassberg, skidor
150219 Thomas Wassberg innan prologen av damernas sprint under skid-VM den 19 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 86934

Maja Dahlqvist har varit en sprintsensation den här säsongen och vunnit samtliga fyra världscupstävlingar hon deltagit i. Men den här gången fick hon se sig slagen av lagkamraten Jonna som verkligen prickade formen inför OS.

Den stora succén ledde också till att sprintduon togs ut i det svenska stafettlaget. Och där var det verkligen Jonna Sundling som ledde Sverige till en bronsmedalj. Hon åkte ut med ett rasande tempo, kämpade och slet och tog in hela 20 sekunder upp till bronset.

Wassbergs dom

På onsdag väntar damernas sprintstafett dit Jonna Sundling och Maja Dahlqvist med största sannolikhet kommer att bli uttagna till. Då hoppas Thomas Wassberg på ny, svensk medaljsuccé.

Skidlegendaren, som vann fyra OS-medaljer under sin aktiva karriär, håller med Discovery-experten Peter Larsson om att Sverige kommer utmana om den allra ädlaste medaljer i sprinten. Och att Sverige senare kan vara med och tampas om en medalj i tremilen.

160131 Thomas Wassberg var på plats under herrarnas skiathlon under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / kod 116 / 57825

– Det tror jag nog att det kan bli, säger han och menar att Sverige har chans på två ytterligare medaljer under OS-mästerskapet.

Den numera 65-årige Wassberg har suttit klistrad framför tv:n under mästerskapet, men bara under vissa sporter.

– Den svenska insatsen är väl bra. Inga klagomål på det. Det bllir bara skidor och skidskytte man tittar på. Jag har lite annat att pyssla med så kan inte sitta framför tvn hela dagen, säger han i Discoverys sändning.