Therese Johaugs utspel om framtiden som får hela skidvärlden att spärra upp ögonen: ”Måste vara ärlig och säga det”

Hon är en av tidernas största skidåkare.
Nu bryter Therese Johaug tystnaden om en sensationell comeback.
– Det måste jag vara ärlig och säga, säger ikonen.

Therese Johaug fick, efter en lång dopningsavstängning, äntligen vinna sitt första individuella OS-guld under vinterspelen 2022. Kort därefter kom beskedet att Johaugs karriär är över, med en meritlista som få i historien kan matcha.

Ärliga orden om framtiden

Johaugs sista år inom längskidåkningen var fullständigt sagolika. Johaug vann i stort sett varenda distanslopp hon ställde upp i, och hon var totalt dominant både i OS och VM. Kort efter att hon avslutade karriären så kom beskedet att hon ska bli mamma, men de senaste månaderna har spekulationer om hennes framtid blossat upp ordentligt.

Nästa skid-VM går av stapeln i Norge nästa år, och enligt rapporter ska det trigga Johaug så pass mycket att hon överväger en comeback. Nu bryter hon tystanden om ryktena om en sensationell återkomst.

– Jag har inte lust att åka många världscuplopp och Tour de Ski är jag helt klar med, säger hon till norska VG.

“Det triggar mig”

Däremot medger Johaug att det är en särskild sak som lockar henne med en återkomst: Nämligen att femmilen gör debut i nästa års VM. Det har tidigare bara varit tre mil som längst för damer, någonting som nu ändrats.

– Jag måste ärligt erkänna att det triggar mig att det är den första femmilen för damer i ett VM och att det går på hemmabanan i Trondheim. Jag har aldrig åkt en femmil i världscupen eller på ett mästerskap, säger hon.

Therese Johaug, skidor
210228 Gold medalist Therese Johaug of Norway at the Medal ceremony for the women’s cross-country skiing skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0087

Therese Johaug säger själv att hon fortfarande håller igång och tränar, dock betydligt mindre än när hon var aktiv. Vad gäller en comeback så är beskedet inte fattat ännu.

– Jag har inte satt något datum för mig själv. men ja, jag måste bestämma mig. Jag måste försöka träna upp mig, men också se om det går att leva så. Med vardagen och om det är rimligt med tanke på Nils Jakob (Johaugs man) och Kristin (hennes dotter). Är det värt det liksom?, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev