Frida Karlssons ilska – mot ryska skid-bilden som fått en hel värld att reagera: ”Det är bara skrämmande”

Bilden från Ryssland har fått hela världen att reagera.
Så även Frida Karlsson.
– Det är bara skrämmande, säger stjärnan till Expressen.

Ryska skidåkare får fortfarande inte tävla i världscupen, efter invasionen av Ukraina för två år sedan. Men det stoppar inte åkarna från att tävla i Ryssland, och förra veckan avgjordes Ski Track of Russia, där över 10 000 åkare stod på startlinjen.

Hyllningen till militären

Därifrån spreds en bild som fått hela världen att spärra upp ögonen. Inför start placerades nämligen samtliga åkare så att ett Z formades. Bokstaven Z har sedan invasionen blivit en symbol som visar stöd för den ryska armén och dess soldater. Att skidåkarna formade ett Z kan inte tolkas som något annat än ren stöttning till militären, vilket VG har rapporterat om.

”Arrangören frågade om folk skulle dyka upp för att stödja den militära specialinsatsen. Alla var förstående, ingen motsatte sig det”, skriver ryska myndigheter enligt den norska tidningen.

Bilden har fått hela världen att reagera, och så även flera svenska skidstjärnor. När Expressen visar bilden för Maja Dahlqvist så reagerar hon starkt.

– Oj, är det sant? Det känns faktiskt helt sjukt – men jag anar att de inte hade något annat val än att ställa upp, säger Dahlqvist till kvällstidningen.

“Det är bara skrämmande”

Även Frida Karlsson reagerar med fasa när hon ser bilden.

– Det är lite läskigt alltså. Jag vill ju egentligen hålla undan sporten från politiken, men det här är bara skrämmande. Här ser man verkligen hur politiken utnyttjar sporten för sina egna syften, säger hon.

Frida Karlsson, Tour de Ski, längdskidor
240101 Frida Karlsson of Sweden is being interviewed after women’s cross country skiing 20 km free technique pursuit during Tour de Ski on January 1, 2024 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0820

Jens Burman menar att bilden är ett bevis på varför ryska idrottare, och då även skidåkare, inte hör hemma i världscupen eller i mästerskap.

– Den här bilden visar ju hur man använder idrotten i Ryssland i politiska syften. Det är för jävligt. Och det är därför de inte ska få tävla med oss, säger Burman.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev