SVT-profilen Jacob Hårds tydliga svar – efter Sebastian Samuelssons utspel om sporten: ”Ingen tvekan om det”

SVT-profilen Jacob Hårds tydliga svar – efter Sebastian Samuelssons utspel om sporten: ”Ingen tvekan om det”

Sebastian Samuelsson kom med ett rejält utspel om längdskidor.
Nu svara SVT-profilen Jacob Hård.
– Det är ingen tvekan om att skidskyttet har hittat tävlingsformer som gått hem väldigt bra, säger han.

Skidskytte-VM har hittills bjudit på stor dramatik, och enorm svensk glädje. Två av medaljerna har kommit i diverse stafetter – först mixedstafetten, där det blev ett brons, och i går singelmixedstafetten, där det också blev brons. Stafetterna kan tyckas speciella, då det är herrar och damer som tävlar med och mot varandra, någonting som inte är särskilt vanligt inom idrottsvärlden.

Stora piken

Men i skidskyttet har införandet av stafetterna blivit en stor succé, och det bjuder alltid på stor dramatik. Efter att Sverige i går säkrat ett brons i singelmixedstafetten så valde Sebastian Samuelsson, som körde stafetten tillsammans med Hanna Öberg, att skicka en passning till längdskidåkningen.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210209 Sebastian Samuelsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0066

Samuelsson menade helt enkelt att längdskidåkningen har mycket att lära av skidskyttet, där det i dagsläget finns två stafetter där damer och herrar kör tillsammans – samtidigt som det i längdskidåkningen finns noll.

– De är väl 30 år bakom oss…, pikade Samuelsson efter bronset.

Hårds svar

Jacob Hård är SVT:s mångårige kommentator i längdskidåkningen, och menar att skidskyttet gjort ett bra jobb med tävlingarna – och att längdskidåkingen kanske borde ta efter.

– Alltså, det är ingen tvekan om att skidskyttet har hittat tävlingsformer som gått hem väldigt bra. Mixstafett är en jättebra idé. Man har ju börjat köra det på U23-VM i längden och där har Sverige tagit medalj, säger han till Aftonbladet.

Jacob Hård, skidor
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Hård menar dock att längdskidorna i så fall måste byta ut en distans som finns nu, och vilken det skulle vara vet han inte.

– Det kan absolut vara en bra tävlingsform även i längden. Jag tror också att man har diskuterat det på högsta nivå, fast jag är inte säker på det. Frågan är bara vad man ska ta bort? Kanske att man skulle göra sprintstafetten till en mixtävling i så fall, säger Jacob Hård.

LÄS MER: Oväntade beskedet – så ska Gunde Svan(!) rädda Calle Halfvarssons säsong: ”Jag tror mycket på det”

Få våra nyhetsbrev!