Oväntade beskedet – så ska Gunde Svan(!) rädda Calle Halfvarssons säsong: ”Jag tror mycket på det”

Calle Halfvarsson har haft en mardrömssäsong.
Nu tar han hjälp – av Gunde Svan.
– Jag tror mycket på hans filosofi, säger längdstjärnan.

Sveriges stora hopp på herrsidan i längdskidor har de senaste åren hetat Calle Halfvarsson, men svensken har – trots att alla är överens om att potentialen finns där – haft svårt att leverera. Faktum är att svensken faktiskt inte vunnit en tävling sedan i slutet av 2016, då han vann två raka tävlingar i norska Lillehmmer.

Nya beskedet

Säsong efter säsong så har Halfvarsson varit besviken på sina insatser, och han har ofta pratat om att han inte känner igen sin kropp när det väl är tävlingar. Den senaste besvikelsen kom under Tour de Ski, där Halfvarsson var långt efter i tävlingarna och till slut bröt hela touren.

191201 Calle Halfvarsson of Sweden after the men’s 15 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Nu tror sig dock svenskstjärnan ha hittat anledningen till besvikelsen, då han fått besked av läkare att han ”tränat sina muskler som en bodybuilder”, och han har nu lagt om sin träning till att köra längre och lugnare pass, för att på så sätt ge musklerna mer energi. Halfvarsson har även gjort ett test på rullskidor i Falun, och då hittat förklaringar till formen.

Tar hjälp av Gunde(!)

Men Halfvarsson har även gjort en annan förändring. Till SVT berättar Halfvarsson att han numera även tar hjälp av legendaren Gunde Svan.

– Det var mycket om hur han tänkte inför mästerskap, när han hade en tyngre period innan. Jag tror mycket på hans filosofi och det stämde väldigt väl in på de direktiv jag fick efter testet i Falun, säger han.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

Calle Halfvarsson går nu in till VM, som börjar nästa vecka, med ny energi och höga förväntningar.

– Jag drömmer om att kunna lyckas på det här mästerskapet, även om det ser väldigt tufft ut just nu. Jag har varit väldigt långt efter de bästa. Men om det här fungerar nu så är det ju fint att ha med det till OS nästa år, säger han.

LÄS MER: Sebastian Samuelsson oväntade superkänga – till längdskidorna: ”30 år bakom oss”

Få våra nyhetsbrev!