SVT-expertens stora oro för Stina Nilsson – och siffran som får alla att höja på ögonbrynen: ”Det är en gåta”

Hon kämpar om OS-plats.
Då slutade Stina Nilsson på en 91:a plats – vilket gör Björn Ferry orolig.
– Det är en gåta, säger han.

Stina Nilsson har gjort det bra under vintern och inför onsdagens sprint i Ruhpolding så var många överens om att hon förtjänar en av de tvåa sista OS-platserna. Sedan tidigare är fyra skidskytte-damer redan uttagna till tävlingarna i Peking, vilket gör att Stina Nilsson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim gör upp om de två sista platserna.

Knappt topp 50 i åktid

Men för Stina Nilsson så blev tävlingen ett stort fiasko, och det var faktiskt så illa att det kan ha varit hennes sista tävling inför OS. Hade hon gjort ett okej lopp hade hon fått delta i helgens jaktstart, men det blev en 91:a(!) plats, vilket gör att hon inte får tävla i helgen, såvida hon inte tas ut i Sveriges stafettlag.

211128 Stina Nilsson of Sweden during zeroing ahead of women’s 7,5 km sprint during the IBU Biathlon World Cup on November 28, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Nilsson har varit upp och ned i sitt skytte under säsongen, och det blev totalt fyra bom på onsdagen. I det stående skyttet blev det tre av fem bom, men det var inte bara i vallen som hon underpresterade. Nilsson, som tagit VM- och OS-medaljer i längdåkning, var knappt topp 50 när det kommer till ren åktid.

”Det är en gåta…”

Det fick SVT-experten Björn Ferry att rycka på ögonbrynen ordentligt.

– Hon såg lite rädd ut. I dag är det ett bottennapp. Och 49:e åktid… Hennes åkning i dag är en gåta. Det är ett orosmoln kring Stina Nilssons form, säger Ferry.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Stina Nilsson var själv inte särskilt nöjd efteråt, men hade ingen konkret förklaring på vad som gick snett.

– Det är misstajmat. Det är inte mycket som stämmer i dag. Det är inget bra lopp rakt igenom. Den största presse har jag alltid på mig själv. Givetvis är det inte med en nöjd känsla jag lämnar tävlingen här i dag. Just nu känner jag att ska man köra jaktstart ska man vara förtjänt av det och som jag åker i dag tycker jag inte jag är det. Just nu tänker jag inte så mycket på OS, utan mer på hur jag presterade i dag…, säger Nilsson till SVT.

Elvira Öberg vann tävlingen efter att ha imponerat enormt, med den snabbaste åktiden och fullt skytte.

LÄS MER: Norge i chock efter Elvira Öbergs sanslösa uppvisning: ”Vansinnigt – jag har aldrig sett något liknande”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!