SVT-experten efter hårda domen mot Johaug: ”Det är rimligt”

Therese Johaug stängs av i 18 månader och missar OS.
Ett rättvist straff, anser SVT-skidexperten Jacob Hård.
– Idrottarna har ett stort ansvar och där har hon brustit, säger han till SVT.

Skidvärlden har i dag skakats av den så omtalade domen mot Therese Johaug. Det blev sammanlagt 18 månader i bestraffning från idrottens skiljedomstol, CAS.

Ett hårt straff för norska skidstjärnan som därmed missar vinter-OS 2018 Pyeongchang. Men ett rimligt straff, om man frågar SVT:s skidexpert Jacob Hård.
– Det är till att börja med en kraftig bakläxa till de norska antidopinginstanserna som tyckte att det fanns mycket starkare förmildrande omständigheter och ville ge henne ett betydligt lägre straff. Det är tydligt att CAS tycker att hon har brustit i sitt ansvar betydligt mer än de norska instanserna tyckt, säger Hård till SVT.
– Annars är ju 18 månader för att åka fast för anabola oavsiktligt ett medium straff. Om det är så att Johaugs historia stämmer är det ett väldigt tufft straff, för ett misstag. Att förlora två säsonger, för det är ju det hon i praktiken gör. Men så som regelverket ser ut är domen rimlig. Idrottarna själva har ett väldigt stort eget ansvar och där har hon brustit.

Sedan menar Hård att det absolut går att diskutera och jämföra det här fallet med de som sysslar med systematisk doping.
– Man kan föra en diskussion om vad som är rimligt om hur hårda straffen ska vara, när det handlar om misstag. Man offrar misstagsdoparna för att komma åt de som dopar sig medvetet. För att det inte ska finnas kryphål för dem som dopar sig medvetet så har man ett väldigt tufft regelverk och det drabbar dem som dopar sig av misstag, säger experten till SVT.

LÄS MER: Norska förslaget efter Johaug-domen: ”Norge ska bojkotta OS”