Domen: Johaug stängs av i 18 månader – och missar OS

I dag kom domen mot Therese Johaug.
Norskan stängs av i sammanlagt 18 månader och därmed står det klart att hon missar OS 2018 i Pyeongchang.

Det har gått snart ett år sedan bomben slog ned: Norska skidstjärnan Therese Johaug hade testat positivt för anabola steroider.
Efter det följde presskonferenser, förklaringar och en dom från norska idrottsförbundet i februari där Johaug stängdes av i 13 månader.

Den domen överklagades dock till CAS, idrottens skiljenämnd, och i dag kom deras beslut. Där står det klart att Johaug stängs av i sammanlagt 18 månader. Det innebär att norska skidstjärnan missar vinter-OS 2018 i Pyeongchang. Domen förlängs alltså från 13 månader till 18 månader av CAS, här är hennes första ord efter domen.

”Hon är fullständigt förkrossad”

CAS skriver i sin dom att man anser att Johaug inte varit tillräckligt uppmärksam i samband med den läppsalva som hon tog. Varningsangivelsen var tillräckligt tydlig för att norskan skulle förstå risken, anser skiljenämnden.
”Therese Johaug är fullständigt förkrossad över beslutet som innebär att OS och hela säsongen ryker, skriver Johaugs advokatfirma Hjort i sitt första uttalande.

Johaug visste att dagens dom skulle bestämma hennes deltagande i OS.
– Jag är medveten om att det kan bli så. Men om jag inte får vara med… nej, jag är nog inte förberedd på det, sa hon till Dagbladet häromdagen.

I väntan på domen har Johaug tränat stenhårt, i italienska Seiser Alm på 1900 meters höjd. Men efter dagens dom är norskan avstängd till 17 april 2018.

LÄS MER: Johaugs första ord om stenhårda domen som krossar OS-drömmen.