SVT-experten Anders Blomquists tydliga dom om Linn Svahn, Frida Karlsson och Ebba Andersson: ”Hon kan ännu bättre”

Internationella skidsäsongen är nu helt över.
Då ger SVT-experten Anders Blomquist sin dom över svenskarna.
– Hon har potential att bli världens bästa skidåkare, erkänner ”Blomman” för tv-kanalen.

Under helgen som var nådde världscupen i längdskidor sitt slut. Och vi kan se tillbaka på en alldeles fantastisk skidsäsong för våra blågula hjältar i spåren.

Blomquists dom

Återigen är det damerna som levererat allra bäst och de vinner nationscupen med hela 2 000 poäng före tvåan Norge. Vi har fått se otroliga insatser från Linn Svahn som är tillbaka i världstoppen igen, Frida Karlsson som etablerat sig som en distansåkare i världsklass och Jonna Sundling som imponerat både på sprint och distans.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Skidlandslaget, skidor
240121 Skidor, Dam, Världscupen, Stafett, Oberhof: 21.01.2024, Oberhof, Germany (GER): Emma Ribom (SWE), Sofia Henriksson (SWE), Moa Lundgren (SWE), Maja Dahlqvist (SWE), Linn Svahn (SWE), Frida Karlsson (SWE), Ebba Andersson (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r) – FIS world cup cross-country, relay, Oberhof (GER). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. © Bildbyrån – COP 204 – SWEDEN ONLY

Men vi har också fått se tyngre säsonger för både Ebba Andersson och Maja Dahlqvist. Nu ger SVT-experten Anders Blomquist sin dom över de svenska skiddamernas insatser under säsongen och delar ut poäng på en femsiffrig skala.

Hyllar Linn Svahn

Där just VM-drottningen Andersson får ta emot hårda ord efter en strulig vinter.
– Ebba Andersson får en tvåa (av fem). Hon har potential att vara världens bästa distansåkare. Men i år? Hon började säsongen fantastiskt bra, men i år får hon symbolisera den där faran som det finns med att vara en elitåkare men vilja tillbaka för snabbt efter sjukdom. Farligt att gå för tidigt in och hon har fått nästan hela säsongen förstörd på grund av det. Hon är långt ifrån sitt bästa och hon kan bättre, erkänner ”Blomman” för SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Experten ger också en tvåa till Dahlqvist efter tuffa insatser i sprintloppen där hon ”glimtar till ibland men egentligen från första stavtaget i vinter har hon inte varit sig lik. Behöver glömma den här säsongen och sen göra det bättre till nästa år”. Desto högre poäng får Karlsson och Sundling.
– Frida får en fyra. Hon visar i sina bästa stunder att hon är på Johaug-nivå. Det hon gjorde i Holmenkollen är enastående bra. Hon har en fantastisk nivå och har utvecklat sin stakning. En lite svajig säsong med sjukdom, några lopp som varit sämre än några lopp mitt i bra perioder, där hon åker sämre, är det som gör att hon inte får en femma. Hon har potential att vara världens bästa skidåkare. Det är hon ibland, men om hon ska få en femma måste hon visa det oftare, säger Blomquist till tv-kanalen och fortsätter om Jonna:
– Hon får en fyra. Har fått en stor del av säsongen förstörd av sjukdom. Krångligt för henne, men när hon kommer tillbaka och vinner distanslopp, åker bra i sprint. Det är en urstark säsong och formen är på topp när säsongen är på väg att avslutas. Kan mer om hon får vara frisk och skadefri. Men oj, vad fint hon åker skidor!

LÄS MER: Frida Karlsson och Linn Svahns jättekritik – stenhårda kravet mot det egna landslaget: ”Vi måste vara ärliga och säga det”

Bäst betyg av samtliga åkare får så klart Linn Svahn som hyllas stort för sin fenomenala säsong på världscupen. Äntligen lossnar det för svenskan som har fått kämpa i två år med skador och rehabilitering.
– Linn Svahn får en femma. Tillbaka efter en lång skada och slåss om slutsegern i den totala världscupen, vinner sprintcupen. Har utvecklats som skidåkare och stakar bättre än någonsin, åker taktiskt smart, åker tekniskt briljant. Det kan inte bli annat än en femma, det är suveränt bra gjort, säger Blomquist i sin utläggning.

Vad tycker du om svenskarnas insatser den här skidsäsongen? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev