Frida Karlsson och Linn Svahns jättekritik – stenhårda kravet mot det egna landslaget: ”Vi måste vara ärliga och säga det”

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn är tydliga.
Nu vill stjärntrion se en tydlig förbättring av landslaget nästa säsong.
– Det måste man få säga rätt ut, säger Svahn.

Det var inte direkt glada miner i det svenska lägret efter säsongsavslutningen i Falun i helgen. Linn Svahn hade chansen att gå om Jessie Diggins i kampen om den totala världscupen, men det var tydligt att stjärnorna inte hade rätt material under pjäxorna.

Stora kritiken

Det var ett valla-fiasko som kostade svenskorna topplaceringar, och efteråt var svenskarna tydlig med hur besvikna man var. Anders Svanebo har gjort sin första säsong som vallachef för det svenska landslaget, och han var självkritisk efter missen i Falun, och menade samtidigt att det varit ”ett par bottennapp” under vintern som gått.

Linn Svahn, Frida Karlsson och Ebba Andersson valde att använda ord som ”frustrerande”‚ ”bedrövligt” och ”katastrof” efter helgens avslutande tävling i Falun – och nästa år blir vallateamets jobb ännu viktigare med tanke på att det är VM-år.

Och nu är stjärnorna rejält kritiska mot arbetet under vintern.

– Man måste få vara ganska rak och ärliga och säga att det inte funkar. Det är samma sak när jag inte är tillräckligt bra. Jag inser att jag kanske inte är bra nog att slå Skistad (norsk åkare) i ett upplopp. Då måste jag träna på det. Det borde vara likadant på andra sidan (för vallateamet), säger Svahn till norska NRK.

“Måste vara ärliga och säga det”

Ebba Andersson menade även hon att det varit ett generellt problem den här vintern, att skidorna för ofta varit för dåliga.

– Ja, det måste jag nog säga, säger hon.

Samtidigt säger Frida Karlsson, enligt NRK, att man nu hoppas på en ”grundlig analys och utvärdering” av säsongen för att undvika liknande fiasko nästa säsong, när VM-medaljer i Trondheim står på spel.

240316 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique Interval Start during the FIS Cross-Country World Cup on March 16, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Linn Svahn blev bara 26:a i säsongens avslutande tävling, och var därmed aldrig nära att hota Jessie Diggins i totalställningen. Nu hoppas hon på förbättring av vallateamet till nästa världscupsäsong.

– Jag har full tillit till arbetet som görs och att man alltid önskar att vara bäst, men ibland måste man säga rakt ut: Vi måste skärpa oss och göra det bättre, säger Svahn.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev