Svenska jättekritiken efter att Linn Svahn förlorat kampen mot Jessie Diggins – kräver nu att reglerna görs om: ”Det är fel”

Linn Svahn gick miste om att bli historisk i helgen.
Istället var det Jessie Diggins som vann den totala världscupen.
Nu agerar svenska skidlandslaget genom att skicka in ett krav på att reglerna förändras.

Under helgen avslutades världscupsäsongen i längdskidåkning men det blev inte så rafflande spännande som många hade trott. Linn Svahn jagade amerikanskan Jessie Diggins i kampen om den totala världscupen och svenskan hade ett bra utgångsläge efter fredagens sprintlopp.

Svahn snuvad

Men det ville sig inte alls för Svahn under helgens två distanslopp och Diggins kunde hålla undan och vinna totalseger med 175 poäng ned till svenska sprintspecialisten på andraplats. Trea i totalställningen blev Frida Karlsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jessie Diggins, skidor
240317 Jessie Diggins of United States celebrates after her first place in the women’s World Cup total during the FIS Cross-Country World Cup on March 17, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0478

Anmärkningsvärt nog är det Linn Svahn som samlat på sig flest pallplatser under säsongen, med hela tretton stycken på världscupen. Men på grund av de nya reglerna som Internationella skidförbundet, Fis, lanserade för två år sedan så räcker inte det för att ta hem totalsegern.

Svenska kritiken

De stora skillnaderna är att förr fick de 30 bästa åkarna poäng, numera är det så mycket som de 50 bästa åkarna i varje lopp som belönas. Dessutom är det mindre skillnad mellan placeringarna vilket innebär att ett vinstlopp inte är så utslagsgivande som det bör vara.
– Jag tycker att det ska smälla betydligt mycket högre att vinna en världscup jämfört med att vara tvåa eller trea. För så pass mycket större är en seger, kritiserade Ebba Andersson de nya reglerna redan för två år sedan.
– Och den ska vara värt mycket, mycket mer värd än att vara fyra, femma, sexa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240315 Linn Svahn and Maja Dahlqvist of Sweden reacts after Johan Häggström of Sweden, not pictured falls in the Men’s Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 15, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0475

Förr fick de fem bästa åkarna 100, 80, 60, 50 och 45 poäng medan numera är det 100, 95, 90, 85 och 80 poäng som gäller på världscupen. Nu vill Sverige förändra reglerna efter att Linn Svahn gått miste om möjligheten att bli den första, svenska kvinnan någonsin att ta hem totalsegern.

Kravet till Fis

Svenska landslagchefen Anders Byström erkänner nu att man har skickat in ett krav på förändring till Fis tävlingschef Michal Lamplot.
– Ja, han har svarat att vi ska prata vidare om det i vår. Men också att han tycker att man måste ge det nya systemet lite mer tid än de två år vi haft det igång, säger Byström till Expressen.
 – Så vi får se om det händer något. Men jag tror inte det.

LÄS MER: Jätteilskan mot Frida Karlsson – hela Norge rasar nu mot stjärnans agerande: ”Det är typiskt henne”

Extra märkliga blir de nya reglerna med att 50 bästa åkarna ska få poäng, när det ibland inte ens varit 50 åkare som tävlat på damsidan i vissa lopp.
– Det känns fel. Och det var något liknande i Holmenkollen förra helgen då det bara var 37 startande – och alla fick poäng, säger landslagschefen till kvällstidningen.
– När du får poäng bara för att vara med så sjunker ju värdet, liksom. Det blir inflation i poäng.

Förre skidhjälten Johan Olsson är också starkt kritiskt till poängsättningen på världscupen.
– Jag kan tycka att segrarna ska väga tyngre. Det ska rendera i något mer än vad det gör i dag. Och även att färre åkare ska få poäng, säger Viaplay-experten i ett uttalande.

Vad tycker du om Sveriges agerande? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev