SVT-experten Anders Blomquist säger det enda rätta om jättekonflikten som skakar skidvärlden: ”De måste agera”

Det har blåst upp till storm inom skidsporten.
Nu säger SVT-experten Anders Blomquist det enda rätta.
– Sverige måste agera kraftfullt här, slår han fast för tv-kanalen.

På onsdagskvällen slog bomben ned i skidvärlden. När det avslöjades att Sverige tillsammans med sju andra stora skidnationer gått ihop och nu kan lämna världscupen.

Hotar skidsporten

Svenska tv-kanalen SVT, norska motsvarigheten NRK och även finska Yle rapporterar att en stor konflikt skakat om skidsporten i grunden. Det handlar om att man inte lyckas komma överens om tv-rättigheterna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skidor
240119, Skidor, Världscupen, Oberhof: 19.01.2024, Oberhof, Germany (GER): Frida Karlsson (SWE), Linn Svahn (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r) – FIS world cup cross-country, individual sprint, Oberhof (GER). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. © Bildbyrån – COP 204 – SWEDEN ONLY

Internationella skidförbundet, Fis, har inte lyckats övertyga de åtta stornationerna om hur man ska sälja tv-rättigheterna under världscupen. Och det kan nu leda till att världens bästa skidåkare bryter sig loss och startar egna tävlingar, utanför Fis och världscupen.

Blomquists åsikt

Nu ger sig SVT-experten Anders Blomquist in i debatten och uppskattar att de nationella förbunden står upp mot Fis.
– Det är väldigt bra. Jag tror att man måste dela upp frågan i några delar: Det ena är hur viktiga TV-rättigheterna har blivit för all idrott, det andra är hur pengarna ska fördelas och det tredje är hur makten ser ut i de internationella förbunden, säger ”Blomman” i en intervju med SVT.
– Så jag tycker att det är bra att man tar den här konflikten, det måste man göra.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Blomquist tycker att det finns en bristande demokrati hos Fis och att det är bra att Sverige är ett av länderna som säger emot.
– Makten inom internationella idrottsförbund är en central fråga. Det är väldigt många förbund som styrs av en liten klick med ibland, ur idrottens perspektiv, tveksamma ingångsvärden. Så det här är något som alla förbund har att hantera och jag tycker att man från Svenska skidförbundet måste agera kraftfullt för att skapa en bättre förändring, säger han till tv-kanalen.

LÄS MER: Norske expertens oväntade ord om Frida Karlsson – pekar ut svenskan efter jättekrisen i Norge: ”Titta på henne!”

Men skidexperten är också övertygad om att man hittar en lösning på konflikten och således en överenskommelse till slut.
– Man är tvungen att komma överens. Det är så stora värden. Dels ekonomiska, men också ur mitt perspektiv hur idrotten ska utvecklas. Så man måste komma överens, det finns ingen annan utväg, säger Anders Blomquist i intervjun.

Håller du med Anders Blomquist eller inte? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev