Norske expertens oväntade ord om Frida Karlsson – pekar ut svenskan efter jättekrisen i Norge: ”Titta på henne!”

Norge gör sin sämsta säsong på 20(!) år.
Nu pekar en norsk expert oväntat ut Frida Karlsson.
– Titta på henne!, säger Ernst Lersveen.

Sverige har gjort en helt sagolik säsong i världscupen, men för Norge har det inte gått lika bra. Sedan Therese Johaug avslutade karriären har framgångarna lyst med sin frånvaro, och faktum är att Norge den här vintern gör sin sämsta säsong på 20(!) år när det gäller distans.

Stora krisen

Kristine Stavås Skistad har visserligen tagit flera segrar det senaste året, men det är i sprint. I distans är facit desto mer dystert: Noll segrar och bara fem pallplatser. Och med bara ett år kvar till VM så börjar experter och skidentusiaster i Norge bli allt mer oroliga.

Kristine Stavås Skistad, skidor
231230 Kristine Stavås Skistad of Norway looks dejected after competing in a women’s cross-country skiing sprint semi final during Tour de Ski on December 30, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0815

Therese Johaug har hintat om att göra comeback till VM, som avgörs i just Norge, men bakom henne ser det skralt ut.

– Det är lite pinsamt. Vi skryter ju om att vara bäst på skidor, säger krönikören Ernst A. Lersveen till VG.

Han får medhåll av den tidigare åkaren, och numera experten, Niklas Dyrhaug.

– Den här säsongen har varit en stor besvikelse. De norska damerna ska vara med och kämpa om seger i varje världscuplopp, säger han.

Pekar ut Frida Karlsson

Samtidigt lyfter många även upp Therese Johaug som ett exempel på varför norsk längdskidåkning inte lyckas. Johaug var under karriären känd för att träna extremt mycket och hårt, och det var få inom idrotten – alla sporter inräknade – som hade samma kapacitet när det kom till just träning. Och vissa har lyft att många skämts av det, och tänkt att sådan mängd träning inte är för dem.

Frida Karlsson, skidor
240107 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 7, 2024 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0833

Men Ernst A. Lersveen pekar oväntat nog ut Frida Karlsson som ett bevis på att så inte är fallet. I stället menar han att svenskan sett Johaug, och därefter gjort precis det som krävts.

– Har de som är med i landslaget nu en vilja stor nog? En vilja att träna lika mycket som Johaug? Det sägs att ingen kan träna som Johaug gjorde, blir det avskräckande? Men titta på Frida Karlsson. Jag tror inte att hon tänker att hon inte kan träna som Johaug gjorde, jag tror snarare att hon tänker: Visst fan kan jag det!, säger Lersveen. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev