Sveriges märkliga drag: Ger största rivalen fördel (!) under alpina-VM

Mikaela Shiffrin är Frida Hansdotters stora konkurrent i jakten på de ädla medaljerna under alpina-VM.
Men inför mästerskapet väljer Sverige ett något märkligt drag.
Den amerikanska stjärnan bor mitt i det svenska lägret.

Den svenska truppen till alpina VM i Åre är spikad och under måndagen väntar invigningsceremonin. Inte helt oväntat finns bland andra AndréMyhrer och Frida Hansdotter med i den svenska truppen, samtidigt som flera fick lämnas utanför.

Hansdotter stort guldhopp i alpina VM

Bland annat får inte Estelle Alphand och Emelie Wikström chansen att köra i hemmamästerskapet i Jämtland. Den sistnämnda gick under helgen ut och var kritisk till förbundets hantering av uttagningarna.

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

På mästerskapet kommer de allra största stjärnorna delta. En av dessa blir den amerikanske suveränen Mikaela Shiffrin, som bitvis varit helt överlägsen i vinterns tävlingar. 23-åringen snuvades på en toppplacering i OS i Pyeongchang av Frida Hansdotter som toppade formen och tog hem guldet.

Till alpina-VM i Åre ställs de två återigen mot varandra, men lagom till mästerskapet kommer ett märkligt besked från det svenska landslaget.

Bor tillsammans – med Shiffrin

Mikaela Shiffrin kommer nämligen bo mitt i det svenska lägret på Lake Lodge i Åre
– Hon kommer att bo i en lägenhet där, ja. Det är en del i ett samarbete. Vi jobbar mycket med träningsförutsättningar runt om i världen och USA är en stor del av det. Det är svårt att hitta i Copper Mountain och nu kanske vi kan träna med dem. Det är ett utbyte, säger den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter till Sportbladet och fortsätter:
– De ville hyra en av lägenheterna och låg på tidigt om det. Hon kommer inte att kunna träna där och ta del av våra grejer, men hon kommer att bo där.

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Slalomtävlingen i Åre avgörs den 16 februari och på förhand ser det ut att bli en häftig kamp om guldet.

Förhoppningen från svenskt håll är naturligtvis att Hansdotter ska kunna konkurrera om guldet framför en jublande hemmapublik.

”Hon har ingen aning”

Trots att Shiffrin nu bor i samma område som de svenska åkarna ser Eliasson Winter inte det som en nackdel.

I stället ser han det som ett tillfälle att ha koll på den amerikanska stjärnan.
– Hon har ingen aning om våra planer och har inte tillgång till våra planer. Det kommer snarare att vara en fördel. Men vi vet exakt vilka förutsättningar hon kommer att ha och de kommer inte att vara bättre än våra, säger han till Sportbladet.

Dela artikeln för att visa ditt stöd för Frida Hansdotter!

LÄS MER: Så hyllas Frida Karlsson i Norge – efter stora VM-glädjen

VM i Åre 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);