Sveriges kaxiga passning till Norge – efter Frida Karlssons show i Tour de Ski: ”Måste kunna leka lite”

Frida Karlsson gör supersuccé i Tour de Ski.
Då skickar det svenska lägret en kaxig passning till rivalen Norge.
– Det räcker med att hon går på 95 procent, säger Karlssons personliga tränare Per Nilsson
till VG.

Ingen har nog missat Frida Karlssons framfart i årets upplaga av Tour de Ski. 23-åringen inledde tävlingarna med en femteplats och en tredjeplats, och därefter har den fina formen minst sagt fortsatt. Med en seger i tisdags i överlägsen stil, och ytterligare en övertygande seger under onsdagen har hon satt sig rejält i förarsätet inför avslutningen av touren.

Stora succén

Under onsdagens jaktstart fanns de två norska konkurrenterna Anne Kjersti Kalvå och Tiril Udnes Weng länge med i loppet, men båda två kroknade och hade till slut inte en chans att hänga med i Frida Karlssons tempo.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kanske kan framgångarna förklaras genom den personliga träningen som Karlsson får via sin tränare Per Nilsson.
– Jag vet vad jag behöver och vet vad jag ska göra för att ligga mer i fas. Jag har mer kontroll och har lärt mig mer om vad jag kan göra när jag börjar känna av vissa saker i spåret, säger Frida Karlsson till norska VG.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar stora förvirringen mitt under krossen – kunde gjort bort sig: ”Jag skrek till ledarna”

”Måste kunna leka”

Tränare Per Nilsson pekar ut en specifik detalj kring Frida Karlsson denna säsong, och skickar samtidigt en kaxig passning till de norska åkarna.
– Hon kan vinna ett lopp på 95 procent av sin kapacitet nu när Therese Johaug inte är med längre. När hon var med så var hon tvungen att överprestera, säger Nilsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Han fortsätter:
– I Tour de Ski handlar allt i slutändan om att ta sig uppför slalombacken (sista tävlingen i touren). Då måste man kunna ”leka” lite innan, så man inte går ner sig totalt varje dag.

Frida Karlsson håller med sin tränare.
– Det tänkte jag inte på då, när Therese körde, men såhär i efterhand vet jag ju att jag alltid var tvungen att överprestera då. Jag har behövt öppna hårt och sen försöka hålla det tempot hela vägen, men nu kan jag tänka på ett annat sätt, säger hon.

LÄS MER: Frida Karlssons helsköna pik efter stora uppvisningen i Tour de Ski – som norrmännen fullkomligen älskar