Frida Karlsson avslöjar stora förvirringen mitt under krossen – kunde gjort bort sig: ”Jag skrek till ledarna”

Frida Karlsson utklassade motståndarna under jaktstarten i Oberstdorf.
Men under loppet kunde det gått snett – och hon tvingades dubbelkolla med ledarna.
– Jag skrek till alla ledarna, säger hon.

Frida Karlsson hade vunnit sin första etapp på Tour de Ski och fick ett 20 sekunder långt försprång under Oberstdorfs jaktstart. Bakom henne jagade flera hungriga norskor, och det dröjde inte länge innan Karlsson – medvetet troligtvis – hade tappat försprånget.

Karlssons förvirring

Plötsligt var det fyra åkare i en toppklunga, men Karlsson var den med överlägset mest krafter kvar, och några kilometer senare hade hon åkt ifrån norskorna så det stod härliga till. I mål var hon till slut fullständigt överlägsen, mer än en minut före närmsta norska, och en bra bit framför tvåan, Krista Pärmäkoski.

230104 Frida Karlsson of Sweden celebrates after women’s 20km pursuit during Tour de Ski on January 4, 2023 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Men det kunde faktiskt slutat i en mindre katastrof för Karlsson under loppet. Svenskan, och alla andra, skulle åka sex varv under tävlingen, och det är inte alltid lätt att hålla koll på när man är mitt i tävling. Karlsson hade inte en aning, och tvingades ta hjälp av ledarna.

– Jag skrek till alla ledare, ”vilket varv är jag på”? Det blir rörigt när det blir så mycket, säger Karlsson till SVT.

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord om framtiden inom skidskytte – pekar ut stora problem: ”Det är mest utmanande”

”Kunde blivit kostsamt”

Frida Karlsson menar att det är typiskt henne, och att hennes konkurrenter troligtvis hade stenkoll på vilket varv hon var på. Det har hänt att åkare gått i mål för tidigt, och det kan bli kostsamt.

– Ja, då kanske jag hade gått i mål efter fem varv, säger Karlsson om missen.

230103 Frida Karlsson of Sweden celebrates after winning women’s 10km classic technique interval start during Tour de Ski on January 3, 2023 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Anders Byström, landslagschef, bekräftar att Karlsson var förvirrad – och att han fick hjälpa henne att göra rycket ute i spåret.

– Nja, hon ville nog bara försäkra sig om det, det var ute på fjärde varvet, då sade jag att det var två varv kvar, så hon fick det då, så visste hon när hon skulle rycka, säger han.

LÄS MER: Norska hyllningen till Frida Karlsson efter nya triumfen – erkänner sig nu besegrade: ”Hade inte en chans”