Stina Nilssons ärliga ord om framtiden inom skidskytte – pekar ut stora problem: ”Det är mest utmanande”

Stina Nilsson är inne på sin tredje säsong som skidskytt.
Nu pekar svenskan ut stora problemen för framtiden inom sporten.
– Det är den mest utmanande delen, säger svenskan till Dagens Nyheter.

Efter det omtalade skiftet från en av världens bästa längdskidåkare till att bli en nybörjare i skidskytte så har det nu gått snart tre år för Stina Nilsson. Svenskan är mitt inne i sin tredje säsong med ett gevär på ryggen och den andra hela säsongen som hon åker världscupen.

Nilssons säsong

Hittills har det blivit en individuell pallplats på världscupen och ett SM-guld i skidskytte för 29-åringen från Malung i Dalarna. Men den tredje säsongen har varit tuff och kämpig för Nilsson som bäst bara mäktat med en blygsam 33:e plats på världscupen under första halvan av säsongen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
211028 Stina Nilsson poserar för porträtt under en träning med det svenska skidskyttelandslaget den 28 oktober 2021 i Idre. Foto: Rickard Bergstedt/ BILDBYRÅN

Därför kom juluppehållet som ett högst välkommet avbrott för svenskan att få ladda om batterierna inför den andra halvan av säsongen. Vid sidan av hennes egna utveckling så får hon nu ge sina ärliga ord om framtiden för sporten.

LÄS MER: Stina Nilssons helt oväntade avslöjande – hänger ut sig själv om udda detaljen: ”Jag är egentligen en fuskare”

Stina pekar ut

Under julledigheten har Nilsson fått svara på vad som är skidskyttets största utmaning framöver. Då pekar Stina ut tydliga problemet som sporten måste lösa närmaste åren.
– Det är absolut tillgången till snö och att tillverka snö, speciellt nu med elkrisen. Sedan också att vi skjuter med bly. Så jag skulle nog säga miljön i stort som den mest utmanande delen, erkänner hon för Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
211127 Stina Nilsson of Sweden after competing in women’s 15 km individual during the IBU Biathlon World Cup on November 27, 2021 in Östersund. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0256

Även landslagskollegorna Hanna Öberg och Linn Persson håller med om att just tillgången till snö kommer att bli den stora utmaningen.
– Det är väl att vi fortsatt ska ha bra vintrar, och kunna bedriva vinteridrott, säger Öberg till lokaltidningen.
– Snötillgången. På sikt kommer det bli en fråga som behöver ett svar, hur man gör för att det ska vara möjligt att fortsätta tävla, säger Persson.

Håller du med Stina Nilsson här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Landslagets helt ärliga ord om Stina Nilsson – efter brutalt tunga inledningen på säsongen: ”Vi måste…”