Sverige avslöjar helfräcka kuppen mot värsta rivalen Norge – förklarar genidraget: ”Vi gick bakom ryggen”

Sverige har fått ett helt nytt namn i skidlandslaget.
Efter ha lyckats med en fräck kupp mot värsta rivalen Norge.
– Väldigt skönt att få i land den värvningen bakom ryggen på norrmännen, säger landslagschefen Anders Byström till SportExpressen. 

Under sommaren blev det klart att Magnus Ingesson slutar som landslagstränare för Sveriges längddamer efter fyra säsongers anställning. Ersättaren blir en oväntad doldis i 37-åriga Ingrid Vikman.

Sveriges skidkupp

Hon är en tidigare svensk landslagsåkare men har senaste åren varit bortglömd inom svensk skidsport. Helt på grund av att Vikman lämnade Sverige 2006 och flyttade till Norge istället.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skidor
220212 Ebba Andersson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist and Frida Karlsson of Sweden pose for a picture as they celebrate their third place after competing in women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / VG0238

Där har svenskan jobbat som tränare de senaste åtta åren men nu har skidlandslaget lyckats övertala henne att återvända till Sverige igen.
– Jag vet vilken duktig tränare hon är. Och jag har frågat henne ett par gånger tidigare om hon var intresserad av ett jobb med landslaget – men då har det inte passat, säger svenske landslagschefen Anders Byström till SportExpressen.

LÄS MER: Therese Johaugs okända roll i norska skidlandslaget – efter avskedet till karriären: ”All heder till Therese”

Värvar från Norge

Den här gången var tajmingen perfekt och Vikman ersätter Ingesson som ny landslagstränare på damsidan i Sverige. Hon har tackat ja till en halvtidstjänst och landslagsledningen är riktigt nöjda med sin fräcka kupp att värva 37-åringen mitt framför ögonen på värsta rivalen Norge.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingrid Vikman, skidor
081220 Skidor, dam, Världscupen, sprint: Ingrid Vikman, Sverige. © Bildbyrån – 29474

Det kan landslagschefen Anders Byström glatt erkänna.
– Ja, det är alltid kul att få värva från Norge. Vi gick lite under radarn där. Och det var många som skrev till oss efteråt att ”varför tog inte Norge henne?”. Och då blir man ju lite… nöjd, säger han med ett skratt till kvällstidningen.

LÄS MER: Nya, ryska jätteilskan mot Norge och Sverige – stjärnan svarar så hånfullt hon kan: ”Det ska jag se till!”

Ingrid Vikman kommer dock inte flytta till Sverige för att jobba med längddamerna utan istället fortsätta bo kvar i Norge. Det har heller inte kommit några reaktioner från norska skidlandslaget efter den här fräcka stölden.
– Nä. Men om det sticker dem i ögonen skulle de nog inte heller säga något. Men däremot är det många andra som jobbar i Norge som sagt: ”Vilken bra värvning!”, säger en nöjd Byström i intervjun.
– Det var väldigt skönt att få i land den värvningen lite bakom ryggen på norrmännen.

Vad tycker du om den här kuppen av svenska skidlandslaget? Dela artikeln och säg din åsikt!

Anders Byström, skidor
220517 Anders Byström, landslagschef, under en pressträff med Sveriges landslag i skidor den 17 maj 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0271