Svenske landslagsåkarens tydliga jättebesvikelse – öppnar upp om nobben till skid-VM: ”Frustrerande”

Han har varit ett av svensk skidsports stora namn på herrsidan.
Men nu nobbas Oskar Svensson helt till landslagstruppen för skid-VM.
– Det är tufft, ett tufft besked, säger han om besvikelsen till Radiosporten.

Senaste åren har Oskar Svensson varit ett av de mest profilstarka namnen på herrsidan inom längdskidåkning. 27-åringen har gjort tre raka skid-VM för Sverige, men det blir inte ett fjärde raka.

Svensson petas

På tisdagen kom beskedet att Svensson får stanna hemma och inte följa med resten av svenska landslaget till skid-VM. En petning, helt enkelt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Oskar Svensson, skidor
230104 Oskar Svensson of Sweden after men’s 20km pursuit during Tour de Ski on January 4, 2023 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0434

Sprintspecialisten har haft en tung säsong bakom sig och på två långa år har han inte nått en enda individuell finalplats på världscupen. Ändå var Svensson hoppfull om att få en plats i årets skid-VM i slovenska Planica, men så blev inte fallet.
– Det är tufft, ett tufft besked. Det är ju det stora målet under säsongen samtidigt som jag har haft en väldigt strulig säsong med mycket sjukdomar och inte alls presterat på den nivån som jag vill eller hoppats på. Jag är besviken på mig själv, säger han i en intervju med Radiosporten.
– Ändå trist, jag tycker jag har en positiv trend på säsongen men det är frustrerande att inte få köra.

LÄS MER: Landslaget slår tillbaka mot svenske ikonen – syrliga svaret efter jättekritiken: ”Han är så grinig…”

Sveriges svar

Svenska landslagschefen Anders Byström förklarar beslutet att peta Oskar Svensson som fullt rimligt om man ser till resultaten. Även om det så klart gör ont att nobba en så pålitlig landslagsåkare.
– Han har tyvärr inte fått de resultat som krävs i år. Vi har fyra åkare till sprinten som varit på pallen i världscupen i år, så det är inte så konstigt. Vi tycker att Oskar har fått chanser men inte lyckats ta dem. Det är så klart jättetråkigt för Oskar och vi vet att han har en hög kapacitet, men som han inte fått visa. Vi måste vara fair i en uttagning och se på resultaten som varit, säger han till radiokanalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Oskar Svensson, skidor
230131 Oskar Svensson, Falun Borlänge SK, inför herrarnas semifinal i sprint under dag 1 av SM-veckan den 31 januari 2023 i Skövde. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0408

Nu får Svensson istället fokusera om och satsa på den pågående SM-veckan istället. För att hitta tillbaka till formen och självförtroendet i spåren igen, det är hans svar på frågan om hur man tar sig vidare efter en sådan här petning.
– Svårt att säga, man får väl köra SM-veckan och sedan åka hem och bryta ihop efter det, säger han i intervjun.

LÄS MER: Calle Halfvarssons härliga ord inför årets VM – så ska han undvika ett nytt fiasko: ”Vill gå rakryggad härifrån”

Sveriges trupp:

DAMER
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Linn Svahn, Östersunds SK

HERRAR
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Edvin Anger, Åsarna IK
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Häggström, Piteå Elit SK
Marcus Grate, IFK Umeå

Vad tycker du om den här petningen? Dela artikeln och säg din åsikt!