Calle Halfvarssons härliga ord inför årets VM – så ska han undvika ett nytt fiasko: ”Vill gå rakryggad härifrån”

Calle Halfvarsson har några tunga mästerskap bakom sig.
Nu hoppas han, för en gångs skull, på succé.
– Nu gäller det bara att göra att göra rätt saker i slutet min karriär så att jag kan gå rakryggad från ett mästerskap, säger han till SVT.

Calle Halfvarsson har länge varit en av Sveriges största profiler inom längdskidor, trots att resultaten allt som oftast uteblivit. Halfvarsson har haft det blytungt under stora mästerskap, och har ofta brutit och åkt hem, i stället för att fullfölja.

”Gått väldigt bra”

Men den här vintern har Halfvarsson hittat någonting. Han åker med ett betydligt större lugn, och det har lett till flera topplaceringar, och det är inte helt otänkbart att han slåss om medaljer under VM, som inleds den 22 februari. Halfvarsson har hunnit bli 33 år gammal och har inte jättemånga mästerskap kvar.

220323 Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, efter tävlan i herrarnas 15km klassisk stil under dag 1 av SM-Veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Men han längtar mycket efter att för ovanlighetens skull åka till ett VM i form.

– Senaste mästerskapet var ingen höjdare för mig, så jag har sett fram emot det här länge. Nu har det gått väldigt bra under säsongen, så jag hoppas att formen ska hålla i sig. Så att jag för en gångs skull kan kliva in i ett mästerskap med god form, säger han till SVT.

LÄS MER: William Poromaas oväntade val inför VM – tar nu drastiskt beslut: ”Jag gillar att vara ensam…”

Nya upplägget

Calle Halfvarsson berättar dessutom att han byter upplägg inför årets mästerskap.

– Jag tänker lite annorlunda i år. Jag kommer träna på ganska bra fram till mästerskapet. Jag mår bra av mycket träning. Till skillnad från tidigare år, då jag tänkt väldigt mycket på återhämtning och att samla energi. Och då har kroppen nästan gått in i dvala, och då har man inte varit i den formen man varit några veckor tidigare, säger han.

221127 Calle Halfvarsson of Sweden after the men’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN

Halfvarsson hoppas nu att få, eventuellt, avsluta sin karriär med en bra insats under ett stort mästerskap i ryggen.

– Nej. Det är några mästerskap som jag misslyckats i. Nu gäller det bara att göra att göra rätt saker i slutet min karriär så att jag kan gå rakryggad från ett mästerskap i alla fall.

LÄS MER: Landslaget slår tillbaka mot svenske ikonen – syrliga svaret efter jättekritiken: ”Han är så grinig…”