Svenske landslagsåkaren lägger skidorna på hyllan – endast 28 år gammal

Det är fortfarande långt kvar på skidsäsongen med världscuptävlingar och mästerskap.
Trots det väljer en svensk landslagsåkare att lägga skidorna på hyllan.
Anton Lindblad, 28, meddelar via Instagram att karriären är över.

Beskedet kom som en blixt från klar himmel. Skidåkaren Anton Lindblad väljer att avsluta elitkarriären blott 28 år gammal.

Anton Lindblad slutar

Via Instagram skriver skidåkaren, som tävlat för Hudiksvalls IF, att han inte längre har motivationen att fortsätta.
”Jag blev aldrig vare sig olympia- eller världsmästare, ganska långt därifrån men jag kom så oerhört mycket närmare än vad jag någonsin kunnat tro när jag började åka skidor som 7-åring”, skriver han på Instagram.

Anton Lindblad. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Anton Lindblad har gjort över 60 världscupstarter för Sverige genom karriären. Bland annat har han tävlat i Tour de Ski, den klassiska femmilen i Holmenkollen samt i SM.

Senast 2016 kom han på tredjeplats i loppet över 15km klassiskt på SM i Piteå. Endast Markus Hellner och Daniel Rickardsson kunde då slå honom.

”Tar med mig alla härliga människor”

Lindblad skriver att det finns många andra saker i livet han vill göra, och att den tiden nu är kommen.

View this post on Instagram

Jag blev aldrig vare sig olympia eller världsmästare, ganska långt därifrån men jag kom så oerhört mycket närmare än vad jag någonsin kunnat tro när jag började åka skidor som 7-åring. När jag nu väljer att avsluta min elitsatsning känner jag en oerhörd stor stolthet och tacksamhet över allt det jag har fått uppleva tack vare skidåkningen. Jag har fått möjligheten att köra över 60 världscuplopp över stora delar av världen. Tour de ski, för-OS i Sotji och Pyongchang, Holmenkollens femmil, stadssprintar i Québec, Milano, Düsseldorf och Stockholm för att bara nämna några höjdpunkter. Mitt främsta resultat i världscupsammanhang är 9:e platsen ifrån sprinten i Nove Mesto, Tjeckien 2014. På nationellnivå rankar jag mitt SM brons på 15 km i Piteå 2016 bland det bästa jag gjort. Resultaten och tävlingarna till trots, det jag främst kommer ta med mig ifrån skidåkningen är alla härliga människor man träffat och lärt känna under åren och hur roligt man haft trots det oerhört stora och tuffa arbete det innebär att vara längdskidåkare. Anledning till att jag väljer att avsluta mitt tävlande nu är att motivationen för att prestera på den nivå jag vill helt enkelt inte finns där längre. Det finns så mycket annat jag vill också vill göra i livet och den tiden har nu kommit. De som framförallt gjort min satsning möjlig är min familj. Malin som alltid varit full av förståelse och stöttning, mina föräldrar som alltid varit så lojala och agerar allt ifrån tränare, vallare, sponsorer och stora supportrar, min bror som varit min stora konkurrent och inspirationskälla i ungdomsåren samt såklart resterande del av familj, släkt och vänner som har stöttat och hejat i alla lägen, inte bara när det går bra. Jag vill också rikta ett stort tack till de som möjliggjort min elitsatsning. Sponsorer, aktiva och ledare i de klubbar jag representerat, @oklandehof , @ostersundssk, @sollefteaskidor och @hudiksvallsif_skidor samt @skiteamswexc. Tack för mig så länge!

A post shared by Anton Lindblad (@alindblad) on

Samtidigt medger han att han kommer sakna många av sina lagkamrater och personer inom skidåkningen.
”Resultaten och tävlingarna till trots, det jag främst kommer ta med mig ifrån skidåkningen är alla härliga människor man träffat och lärt känna under åren och hur roligt man haft trots det oerhört stora och tuffa arbete det innebär att vara längdskidåkare”, skriver han på Instagram

Dela för att hylla Anton Lindblad!

LÄS MER: Charlotte Kallas krisdrag inför skid-VM – efter SM-floppen

Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat