Svenska talangen rasar nu mot förbundet – efter att nästan stoppats helt från alla tävlingar: ”Förskräckligt”

Damerna har bara en tävling inplanerad den kommande månaden i backhoppningens världscup.
Det får talangen Astrid Norstedt att rasa.
– Det handlar väl om att de prioriterar killarnas tävlingar högre än tjejerna, säger hon till SVT.

Under flera år har en stor debatt blossat upp inom längdskidåkningen, då flera stjärnor på damsidan lyft att distanserna mellan kvinnor och män är olika – vilket är fel. Damerna kör kortare i varenda distans, men störst skillnad är det under skiathlon, då herrarna kör dubbelt så långt, och i den längsta distansen så kör damerna tre mil – och herrarna fem.

”Helt förskräckligt”

Nu har även en stor jämställdhetsdebatt blossat upp inom backhoppningen, men där handlar det i stället om i stort sett helt inställda tävlingar. Damernas världscup i backhoppning har nämligen bara en ynka tävling inplanerad fram till den 23 januari. Vid samma datum så kommer herrarna däremot ha tävlat 16(!) gånger.

200307 Astrid Norstedt of Sweden competes in the women’s individual competition qualifiers during the Ski Jumping Raw Air FIS World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Det får den svenska stortalangen Astrid Norstedt, som i våras blev den första svenska någonsin att ta världscuppoäng, att se rött.

– Det här är något som jag är väldigt upprörd över. Jag tycker att det är helt förskräckligt, säger hon till SVT, och fortsätter:

– Man blir ledsen att det ska vara så. Jag kan känna att vi borde ha samma rätt att utföra våra jobb som killarna, men så är det inte just nu.

Svaret från Fis

Norstedt menar att Fis prioriterar herrar i sina arrangemang.

– Det handlar väl om att de prioriterar killarnas tävlingar högre än tjejerna. Jag kan känna att de borde vilja arrangera något för tjejerna också. Ett alternativ skulle kunna vara att få in oss på någon av herrarnas tävlingar, säger hon.

Foto: Instagram

Fis själva hymlar inte med att det faktiskt är skillnad mellan herrar och damer i arrangemanget, och att det är den egentliga anledningen till de få tävlingarna.

– Tyvärr är nuvarande inkomstnivå för att arrangera en damtävling inte tillräcklig för att täcka alla kostnader för evenemanget. Det är en av anledningarna till att inte så många vill arrangera en tävling. Det är högre inkomster vid manliga tävlingar, så det är lättare att hitta arrangörer, säger Sandro Pertile, tävlingschef för backhoppning.

LÄS MER: Norska kritiken mot Hanna Öberg – efter omtalade orden: ”Hon borde ta tillbaka det hon sagt”

Få våra nyhetsbrev!