Svenska skidstjärnornas stora oro – om riskerna under årets Tour de Ski: ”Det som är mest obehagligt”

Sverige ställer upp i Tour de Ski.
Men åkarna känner viss oro.
– Det mest obehagliga är ju att det känns som man vet så lite om det här, säger William Poromaa till Expressen.

Det hann bara bli en världscuphelg där samtliga nationer deltog. Det var under premiärhelgen i Ruka som allt tycktes vara som vanligt igen (bortsett publiken, då), där Sverige gjorde stor succé när det kom till pallplatser, men där Therese Johaug som vanligt var starkast när det gällde.

Första tävlingen sen premiären

Men efter premiärtävlingarna så var Norge missnöjda med hur Fis och arrangören skött allting, speciellt med tanke på avstånd för att undvika smittspridning. Man valde omgående att dra sig ur de återstående världscuptävlingarna för året, och samtidigt så meddelade man att det inte blir något norskt deltagande i Tour de Ski.

201121 Ebba Andersson, Piteå Elit SK, efter semifinalen i sprint den 21 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Sverige valde snabbt att rygga beslutet om att hoppa av världscupen, men efter mycket om och men så kom senare beslutet att Sverige deltar i Tour de Ski. Det med löften om särskilda åtgärder för att undvika smittspridning – däribland en helt tom flygplats för att undvika folksamlingar.

– Med det upplägg vi nu har menar jag att vi inte löper högre risk att åka på Tour de ski än att vara hemma och tävla, sa landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson när beslutet blev officiellt.

Svenska oron

Men samtidigt som Sverige ger sig av till tävlingarna, som startar på nyårsdagen, så ökar smittspridningen i de flesta delarna av Europa – och viss oro inom landslaget finns.

– Det mest obehagliga är ju att det känns som man vet så lite om det här – trots att det finns så nära en själv, säger William Poromaa till Expressen, och fortsätter:

– Det är ju så stora skillnader från fall till hur man påverkas av viruset. Så… det är klart att det är otäckt.

William Poromaa, skidor
201129 William Poromaa of Sweden after the men’s Cross Country Skiing 15 km during the FIS Cross-Country World Cup on November 29, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / XX0010

Ebba Andersson menar samtidigt att hösten varit speciell.

– Min känsla är att det ju varit en trist utveckling hela hösten. Det har liksom blivit som att man bara finner sig i allt – man kan ju ändå inte påverka något mer än följa alla restriktioner.

”Känner mig trygg”

William Poromaa, som väntas ta ett stort steg internationellt under den här säsongen, menar dock att Sverige gör rätt som deltar i touren.

– Ja, men det tycker jag ändå. Det är förstås upp till var och en om man vill åka – men jag känner mig trygg med de säkerhetsåtgärder man gjort, säger han.

LÄS MER: Nu avslöjar Charlotte Kalla det enorma slitet – så otroligt många timmar tränar hon på en försäsongsvecka

Få våra nyhetsbrev!