Nu avslöjar Charlotte Kalla det enorma slitet – så otroligt många timmar tränar hon på en försäsongsvecka

Försäsongen är stenhård.
Nu avslöjar Charlotte Kalla hur mycket hon tränade under årets försäsong, en vecka i maj.
– Det är ett krig, säger tränaren Magnus Ingesson till Expressen.

Charlotte Kalla har i långt över ett decennium varit en av världens mest framstående längdskidåkare, och är en av Sveriges mest framgångsrika någonsin inom sporten. Kalla har tagit otaliga medaljer under stora mästerskap, och hon har radat upp segrar i världscupen under åren.

Avslöjar träningsschemat

En anledning till att Kalla blivit så pass framgångsrik är hennes berömda vinnarskalle, och den enorma träningsviljan som hon visar upp varje försäsong. Men vinteridrottare brukar inte vilja avslöja exakt hur de tränar, eller hur mycket de tränar, för att undvika att ge en konkurrensfördel till sina rivaler – men nu gör Kalla ett undantag.

Charlotte Kalla, skidor
191130 Charlotte Kalla of Sweden looks detected after competing in the women’s 10 km classic during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_475

Till Expressen berättar hon nämligen för första gången hur en vecka kan se ut under försäsongen, och i just det här fallet handlade det om hur en vecka såg ut i maj tidigare under året.

– Jag har aldrig visat upp det här tidigare, säger Charlotte Kalla till tidningen, enligt SVT.

”Det är ett krig”

Enligt Expressen så tränar Kalla sex dagar i veckan, och har alltså bara en vilodag under hela veckan, vilket är på lördagen. Totalt blir det 22,5 timmars träning under en vecka, där passan är indelade i olika nivåer – där A1 (60-75 procent maxpuls) är det ”lättaste”, och A3+-(90 procent maxpuls) det hårdaste.

– Det är det tuffaste passet den här veckan. Det brukar sluta med att Charlotte ligger ner på golvet i gymmet och flåsar ganska bra, säger Kallas tränare Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla, skidor
200921 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Under passet, som alltså fått namnet A3+-, så varvas flera tunga set och med relativt lite vila.

– Varje set är två minuter inklusive vila. Så hon stakar 200 meter på 40-45 sekunder. Sen går hon direkt på tio burpees, till exempel. När hon är klar med dem står klockan på 1.07 och då får hon alltså 53 sekunders vila. Vi kör så åtta gånger innan hon får en längre vila på 2-3 minuter. Det är ett krig. Och det är det här kriget vi vill åt, säger Magnus Ingesson.

LÄS MER: Leif GW Perssons stenhårda dom om Northugs framtid – efter stränga straffet: ”Då kan det sluta väldigt illa”

Få våra nyhetsbrev!