Leif GW Perssons stenhårda dom om Northugs framtid – efter stränga straffet: ”Då kan det sluta väldigt illa”

Petter Northug har dömts till fängelse.
Nu uttrycker Leif GW Persson sin oro över stjärnans framtid.
– Då kan det sluta väldigt illa, säger han i Nyhetsmorgon.

Redan 2014 så dömdes Petter Northug för rattfylla, efter att ha kraschat in i ett vägräcke med hela 1,65 promille i blodet. Han straffades då med 50 dagars fängelse, som avtjänades i hemmet med elektronisk fotboja, samt böter på hela 185 000 norska kronor.

GW om domen

När den norska storstjärnan i augusti månad på nytt ertappades för fortkörning, och sedermera med narkotika i hemmet, så blev straffet stenhårt. Northug dömdes till sju månaders fängelse, samt indraget körkort på livstid.

STOCKHOLM 20190925 Leif GW Persson, under TV4:s presstr‰ff om hˆstens program p Cirkus i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT

Northug både erkände domen i rätten, samt accepterade domen utan att överklaga. Kriminologen Leif GW Persson menar att domen är väntad, och utfallet blev som det blev för att Northug inte ska undgå fängelse.

– Det var mest för att se till att han inte skulle komma undan med en fotboja. För får man sex månader eller mindre i Norge så kan man avtjäna det med fotboja, så man gav honom en extra månad. Det innebär att han kan sitta i finkan i 70 dagar, det är drygt två månader, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

”Kan sluta väldigt illa”

Leif GW Persson menar att just narkotikainnehavet som han dömdes för – då polisen hittade sex gram kokain samt 0,6 gram MDMA i hemmet – förstärker domen rejält.

– Det spär på det andra, och det accelererar helheten. Det kan få väldigt olyckliga följder, både för han själv och för folk i hans närhet. Det är också skälet att han får det här förhållandevis långa straffet, att han har utsatt sig själv och andra för en betydande fara genom att köra bil på det här sättet. Det är inte heller första gången det här händer. Han är ju dömd tidigare för ett liknande brott, säger han.

Petter Northug
181212 Petter Northug jr. of Norway during a press conference on December 12, 2018 in Trondheim. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Nu menar Leif GW Persson att Petter Northug behöver rycka upp sig om det inte ska sluta ”väldigt illa”. Northug har sedan tidigare berättat att han problem med drogmissbruk och att han nu får hjälp.

– Jag vet faktiskt inte, jag hoppas han tar sig själv i kragen för annars kan det sluta väldigt illa. Mest sannolikt för honom själv, de personer som lever såna här liv och beter sig på det här sättet de är under mycket stor risk att råka ut för någonting som gör slut på det hela och de själva, säger GW.

LÄS MER: Kryphålet som kan rädda Petter Northug efter hårda fängelsedomen – och ge tillbaka honom körkortet(!)

Få våra nyhetsbrev!