Svenska skidstjärnornas oro – pekar nu ut avgörande detalj som största hotet: ”Kan se med egna ögon hur…”

Klimatförändringarna och bristen på snö är något som oroar många, så även de svenska skidstjärnorna.
Nu menar flera av dem att det måste till en förändring för att sporten ska kunna leva vidare.
– Vintrarna blir ju inte direkt längre, säger skidskytten Elvira Öberg.

Häromdagen kom beskedet att Tour de Ski tvingas till att ändra om i schemat inför årets tävling. På nyårsdagen var det tänkt att en jaktstart skulle äga rum i Val Müstair, Schweiz men istället kommer det bli en masstart. Detta på grund av att det snöat för lite.

Svenska oron

Just bristen på snö och klimatförändringarna är något som skapar oro hos de svenska skidstjärnorna, som menar att det kommer krävas förändringar för att problemen inte ska bli ännu större framöver.
– Största utmaningen är det som vi möter just nu – klimatet. Bristen på snö. Där kan vi ju se med egna ögon hur det förändras från år till år, säger William Poromaa till Dagens Nyheter.

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg. FOTO: Bildbyrån

Skidskyttestjärnan Elvira Öberg fyller på.
– Vi är ju en vinteridrott, så vi behöver snö. Och vintrarna blir ju inte direkt längre. Vi tävlar också nere i Mellaneuropa och där är det inte så mycket vinter på vissa orter. Så det kommer vara en utmaning, att också göra det på ett hållbart sätt, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Rögles(!) plötsliga tokhån mot Frölunda – mitt under mäktiga hyllningen till ikonen: ‘Henke Lundqvist har…’

”Har blivit sämre”

Även längdåkarna Ebba Andersson och Jonna Sundling stämmer in i Poromaa och Öbergs åsikter, och Sundling menar att det märks tydligt att det blivit sämre med tiden.
– Klimatet är en utmaning. Snö är ju ett stort bekymmer. Det är klart att man märker av det. Det har blivit mycket sämre nu jämfört med när jag började åka skidor, menar Sundling.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling. FOTO: Bildbyrån

För de svenska skidskyttarna är det återstart i världscupen den 5 januari i slovenska Pokljuka. För längdåkarna handlar det främst om Tour de Ski som drar igång på nyårsafton, där stjärnor som Maja Dahlqvist och Frida Karlsson kommer till start.

LÄS MER: Svenska kritiken efter att skidhjältarna fått sina jular förstörda – pekar nu ut stora boven: ”Är det värt det?”