Svenska kritiken efter att skidhjältarna fått sina jular förstörda – pekar nu ut stora boven: ”Är det värt det?”

De svenska skidskyttestjärnorna har dragits med sjukdomar över julhelgen.
Nu kritiserar landslagets huvudtränare Johannes Lukas det nya poängsystemet – och menar att det ligger till grund för sjukdomsbesvären.
– Man måste tänka efter om det är värt det eller inte, säger Lukas till Radiosporten.

Flera av de svenska skidskyttarna har haft en lyckad säsongsinledning. Inte minst Anna Magnusson som nyligen tog hem sin allra första seger i karriären när det blev dubbla svenskar skrällar på pallen i form av Magnusson och Linn Persson. Men lagom till jul började orosmolnen hopa sig sedan flera svenskar insjuknat.

Svenska sjukdomarna

Nyss nämnda Magnusson åkte på covid-19, precis som tränaren Johannes Lukas också gjorde. Samtidigt har Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin dragits med förkylningar. Därmed blev julens träningsplaner inte som planerat för svensk del.
– Det blev inte som vi tänkt oss. Vi har alla tillbaka i träning idag (onsdag) för första gången. Anna Magnusson är tillbaka med ett lugnt pass, Hanna Öberg har också tagit det lugnt idag. Jesper Nelin har varit förkyld precis som Sebastian Samuelsson som varit förkyld länge. Jag måste vänta ett par dagar innan jag kan säga vilka som tas ut, säger Johannes Lukas till Radiosporten.

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas. FOTO: Bildbyrån

Landslagstränaren menar också att det nya poängsystemet är en bov i dramat. Sebastian Samuelsson hade precis blivit förkyld, men tävlade ändå i Frankrike innan jul. Tidigare har åkare kunnat stryka sina två sämsta tävlingar, till exempel om man känt sig krasslig. Men från och med i år räknas alla tävlingar in.

LÄS MER: Börje Salming välkomnade alltid svenskar till NHL på samma sätt – och det är ren respekt: ”Glömmer aldrig”

”Inte helt hundra”

Samuelsson var tveksam till start i Frankrike, men valde att tävla trots förkylningen. Något som han sannolikt inte hade gjort om det nya poängsystemet inte fanns.
– Det diskuterade vi på plats, att han inte kände sig helt hundra. Men han valde att tävla ändå, såklart också på grund av det nya systemet, säger Johannes Lukas.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sebastian Samuelsson. FOTO: Bildbyrån

Som även tillägger:
– Det kanske inte var det bästa valet. Men det är en lärdom att man ska tänka igenom om det är värt att starta eller inte.

Världscupen återstartar i slovenska Pokljuka den 5 januari.

LÄS MER: Tobias Forsbergs helt nya liv – fyra år efter hemska olyckan: ”Jag sa till min fru att det var kört”